Zhao Changpeng, fundador i exconseller delegat de Binance
Zhao Changpeng, fundador i exconseller delegat de Binance

Cau per blanqueig el criptomilionari líder de Binance, que accepta 4.000 milions de multa

L'acord amb el Departament de Justícia nord-americà permet a Binance seguir operant tot i una multa rècord, i al seu fundador, Zhao, l'obliga a dimitir sense haver de desfer-se de les seves accions

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Nova caiguda d'un criptomilionari i, al seu torn, un altre fort cop a la reputació de les empreses d'intercanvi de criptomonedes, i per contagi, de tot el sector.

Després de la caiguda de Sam Bankman-Fried per la fallida d'FTX, ha estat el torn de Changpeng Zhao, el director executiu i fundador del gegant del trading de divises cripto, Binance, que per imperatiu judicial s'ha vist obligat a marxar de l'empresa que va fundar el 2017.

El cap de Binance ha acceptat finalment arribar a un acord amb els fiscals nord-americans que permeti a l'empresa que va fundar seguir operant. El cost, però, ha estat molt alt: 4.300 milions de dòlars de multa, uns 4.000 milions euros, una de les sancions corporatives més grans de la història dels Estats Units.

El mateix Zhao, en una llarga publicació a X (Twitter), parla d'una decisió difícil "emocionalment" tot i saber que estava prenent la "decisió correcta". Després de reconèixer haver "comès errors" i que ha de "prendre responsabilitat", ha assegurat que es dedicarà a inversions passives en empreses emergents de sectors com el blockchain, Web3, finances descentralitzades, IA i biotecnologia i descarta posar-se al capdavant de cap altra start-up en el futur.

L'acord també ha suposat una multa de 50 milions de dòlars que haurà de pagar Zhao personalment, i la seva inhabilitació com a CEO, però segons experts legals consultats per Reuters, Zhao no n'ha sortit tan malparat: conserva pràcticament intacta la seva gran riquesa i també la seva participació a Binance, que li dona el control accionaral.

Transaccions sota sospita

Després d'anys investigacions, el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha conclòs que Binance va violar repetidament les lleis nord-americanes contra el blanquejament de capital i les sancions internacionals a determinats països.

En concret, Binance no va posar a disposició de les autoritats públiques al voltant de 100.000 transaccions sospitoses amb organitzacions que els Estats Units considera terroristes, com Hamas, Al-Qaeda i l'ISIS iraquià i sirià.

El fiscal Garland ha explicat que Binance "va facilitar que els delinqüents traslladessin els seus fons robats i els ingressos il·lícits dels seus intercanvis", i va afegir que va fer més que "simplement incomplir la llei federal: va fer veure que la complia".

El nou director executiu de Binance, Richard Teng, nomenat immediatament després de la dimissió de Zhao, ha publicat a les xarxes un missatge que pretén tranquil·litzar usuaris i inversors:

"Els fonaments del nostre negoci són MOLT sòlids. Binance continua operant l'intercanviador de criptomonedes més gran del món per volum, la nostra estructura de capital és lliure de deute, els costos són modestos i, tot i les petites comissions que cobrem als nostres usuaris, tenim importants ingressos i beneficis."

 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaCriptomonedes
Anar al contingut