Minut de silenci davant del Palau de la Generalitat (ACN / Laura Fíguls)
Minut de silenci davant del Palau de la Generalitat (ACN / Laura Fíguls)

El dol oficial més llarg en democràcia, per les 26.000 víctimes mortals de la Covid

Aquest dimecres han començat 10 dies de dol i s'han fet minuts de silenci arreu

Actualitzat

Minut de silenci aquest dimecres en moltes ciutats catalanes per les víctimes de la Covid. Ha estat el primer dels 10 dies de dol oficial decretats pel govern espanyol.

Espanya ha entrat, d'aquesta manera, en el període de dol oficial més llarg de la democràcia per recordar i homenatjar les més de 26.000 víctimes mortals del coronavirus. Les banderes onejaran a mig pal i lluiran un crespó negre fins al proper 6 de juny.

Al migdia, el govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han guardat un minut de silenci a la plaça Sant Jaume. Per separat, i cadascú davant de l'edifici de la seva institució -els membres del govern encapçalats pel president, Quim Torra, i el consistori liderat per Ada Colau- han mostrat els seus respectes pels difunts dels últims mesos per la Covid-19.

En acabar l'acte, Torra i Colau s'han saludat -mantenint les distàncies- al mig de la plaça, acompanyats dels seus respectius governs. Les banderes de la Generalitat i l'Ajuntament onegen a mig pal.

També a l'exterior del Parlament de Catalunya s'ha fet el silenci al migdia, així com a la resta d'ajuntaments, organismes oficials i altres entitats i empreses que s'hi han adherit.

Ajuntament de Barcelona (ACN/Laura Fíguls)
Ajuntament de Barcelona (ACN / Laura Fíguls)

 

Ajuntament de Tarragona (ACN/Eloi Tost)
Ajuntament de Tarragona (ACN / Eloi Tost)

 

Ajuntament de Lleida (ACN/Laura Cortés)
Ajuntament de Lleida (ACN / Laura Cortés)

 

Parlament de Catalunya (ACN/Gerard Artigas)
Parlament de Catalunya (ACN / Gerard Artigas)

 

Hospital Universitari d'Ourense (EFE/Brais Lorenzo)
Hospital Universitari d'Ourense (EFE / Brais Lorenzo)

 

El dol oficial es decreta com a mostra de condol i en memòria de persones rellevants o víctimes mortals d'alguna tragèdia. El pot decretar el govern espanyol a nivell estatal, o la Generalitat a Catalunya, o els ajuntaments en el seu àmbit d'actuació.

La principal mesura que ho fa visible és que les banderes onegen a mig pal i poden portar crespons negres.

Generalment, quan es decreta el dol oficial, també es fa un minut de silenci, com ha estat el cas aquest dimecres.

Aquest dol pels morts de la Covid es va anunciar el 7 de maig, però es fa ara, quan tot el país ha passat a la fase 1 de la desescalada.

No hi ha cap norma que reguli la durada d'un dol oficial, però aquest del coronavirus, que s'allargarà 10 dies, és el més llarg que s'ha fet mai en democràcia. Quan va morir Franco es van decretar 30 dies de dol.

Pels atemptats de Madrid de l'11M i els de Barcelona i Cambrils del 17A o es van fer tres dies de dol.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut