L'oposició ha aprofitat el resultat per remarcar la debilitat de l'executiu (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Macron salva pels pèls el govern i la reforma de les pensions que ha encès els carrers

La primera ministra ha superat les dues mocions de censura a l'Assemblea Nacional, una amb tan sols nou vots de marge

RedaccióActualitzat

Per tan sols nou vots, el president francès, Emmanuel Macron, ha salvat aquest dilluns la continuïtat del seu executiu i la reforma de les pensions que ha provocat manifestacions multitudinàries al país i la paràlisi d'alguns sectors econòmics.

El partit del president ha mostrat més que mai la seva debilitat a l'Assemblea Nacional, on l'executiu de la primera ministra, Élisabeth Borne, s'ha enfrontat a dues mocions de censura en què ha salvat la pell per un estret marge de vots.

La primera moció, presentada per un grup de diputats centristes, regionalistes i independents, ha aconseguit 278 dels 287 vots necessaris, mentre que la de l'extrema dreta només n'ha obtingut 94, una mica més dels vots del partit de Marine Le Pen.

El resultat és un alleujament per al govern, però també la constatació que el seu marge de maniobra penja d'un fil i que la mobilització social podria continuar.

Des que el partit de Macron va perdre la majoria absoluta a les legislatives del juny passat, Borne no ha sabut teixir aliances i ha hagut de recórrer fins a onze vegades a l'aprovació de reformes sense l'aprovació parlamentària.

La dreta dels Republicans, que fins ara havia ajudat la primera ministra a tirar endavant alguns projectes, s'ha fracturat aquesta vegada davant de la reforma de les pensions.


Mélenchon crida a la mobilització

"Nou vots no poden aturar la democràcia social. El poble ha de prendre la iniciativa i és el que farà", ha assegurat el líder d'esquerres Jean-Luc Mélenchon, que ha apel·lat a continuar les manifestacions contra la reforma que endarrereix dos anys, fins als 64, l'edat mínima de jubilació.

La líder de l'extrema dreta, Marine Le Pen, per part seva, ha considerat que "el govern perd legitimitat" i ha apel·lat Macron a convocar un referèndum sobre la reforma de les pensions.

Mentrestant, els opositors a la reforma han continuat manifestant-ne a diverses ciutats del país, mentre que el sindicat més combatiu, la CGT, ha assegurat que l'aprovació de la reforma "no frena la determinació dels treballadors". 

Les protestes més importants han estat, un cop més, a París, on hi ha hagut més de 200 nous detinguts, que se sumen als centenars dels últims dies. Els aldarulls s'han escampat també a ciutats com Bordeus, Lió o Estrasburg. Els sindicats han convocat per a dijous la novena vaga general d'aquest any en protesta per la polèmica reforma de les pensions. 

Una protesta de divendres a Bordeus (REUTERS/Stephane Mahe)

 
Macron podria fer canvis a l'executiu

Emmanuel Macron es reuneix aquest dimarts al matí amb el seu primer ministre i al vespre rebrà els diputats i senadors de la majoria. Demà s'adreçarà als francesos a través de la televisió. Tot i que no ha transcendit el contingut del seu missatge, s'especula que podria anunciar una remodelació del seu govern.  

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboralPensionsFrançaEmmanuel MacronDrets laborals
Anar al contingut