Diputats de l'Assemblea francesa amb cartells amb el lema "64 anys no!", aquest dijous a París (Reuters)

Macron tira pel dret i aprovarà la reforma de les pensions saltant-se l'Assemblea

El president de França i la seva primera ministra han optat per fer servir un mecanisme constitucional perquè no tenen segur que els diputats l'aprovin

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha anunciat aquest dijous que el seu govern aprovarà la reforma de les pensions sense passar per una votació de l'Assemblea Nacional

Ho ha dit en aquesta mateixa assemblea, i davant les protestes de molts diputats, que rebutgen aquesta reforma, que, entre altres canvis, farà pujar de 62 anys a 64 l'edat de jubilació.

Borne ha dit que aprovarà la reforma sense sotmetre-la a votació per assegurar-se que entra en vigor:

"No podem córrer el risc de perdre 175 hores de debat parlamentari, no podem córrer el risc de veure malbaratar el compromís construït per les dues cambres, aquesta reforma és necessària."

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, aquest dijous a l'Assemblea Nacional francesa (Reuters)

Article de la Constitució amb moció de censura

La decisió és arriscada i es pren després de vuit jornades de vaga i grans manifestacions en 2 mesos en protesta per aquesta reforma, i amb París plena d'escombraries per una vaga pel mateix motiu.

El govern encapçalat per Borne farà servir el tercer punt de l'article 49 de la Constitució francesa, que li permet aprovar una llei sense la validació de l'Assemblea.

És un mecanisme que comporta la possibilitat de sotmetre el govern a mocions de censura, i tant l'extrema dreta com l'esquerra radical ja han anunciat que en presentaran.

Decisió presa per la incertesa de la votació a l'Assemblea

És una aposta forta de Borne i del president de França, Emmanuel Macron, que s'han reunit quatre vegades en menys de 24 hores i han convocat un consell de ministres extraordinari per formalitzar la decisió.

Aquest mateix dijous al matí, el Senat ha aprovat la llei per una àmplia majoria, 193 vots a favor contra 114, però hi havia molta incertesa sobre si a l'Assemblea tindria prou majoria per ser aprovada.

El motiu és que hi ha molts dubtes que tots els diputats del bloc de Macron i també els del grup Els Republicans que li donen suport votin a favor d'una reforma que ha generat molt de rebuig al carrer.

El diputat Sébastien Delogu, de la coalició ecologista NUPES, aquest dijous a París (EFE)

Ja hi ha dues mocions de censura anunciades

La líder de Reagrupament Nacional, Marine le Pen, ha qualificat la situació de "profunda crisi política", ha dit que Borne "no pot continuar" i ha afirmat que "una majoria de francesos" rebutja la reforma:

"Un text que no té majoria a l'Assemblea Nacional ni el suport del poble ha d'anar a la paperera."

Le Pen ja ha presentat una moció de censura, i també ha dit que donarà suport a qualsevol altra que es presenti, com la del Partit Comunista francès, que ha anunciat el seu líder, Fabien Roussel:

"La moció de censura està preparada, tractarem que rebi el màxim suport possible."

Borne compta que superarà aquestes mocions de censura i aquest dijous, davant de l'Assemblea, s'hi ha referit així:

"D'aquí uns dies, no en tinc cap dubte, el compromís de responsabilitat del govern tindrà resposta amb una o més mocions de censura. Es farà, doncs, una votació, com cal. I així serà la democràcia parlamentària qui tindrà l'última paraula."

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, aquest dijous a l'Assemblea Nacional francesa (EFE)

Això passa a França el mateix dia que a Espanya un Consell de Ministres també extraordinari ha aprovat una reforma de les pensions que arribarà al Congrés a finals de mes previsiblement amb molta menys conflictivitat.

 

Resposta immediata: protesta al carrer

Escassos minuts després de la decisió del govern comunicada al Parlament, centenars de persones i representants dels sindicats i de l'esquerra s'han concentrat a la plaça de la Concòrdia de París, a pocs metres de l'Assemblea Nacional.

L'anunci del govern francès ha estat rebut amb protestes immediates
L'anunci del govern francès ha estat rebut amb protestes immediates (Reuters)

També hi ha hagut mobilitzacions en altres punts del país.

Protestes a Nantes contra la reforma de les pensions de Macron
Protestes a Nantes contra la reforma de les pensions de Macron (Reuters)

Els sindicats anuncien que mantenen la lluita engegada fa dos mesos amb milions de persones al carrer contra la jubilació als 64 anys i no als 62. 
 

Dos mesos de grans protestes des que es va presentar

La reforma de les pensions és una de les principals promeses electorals de Macron, es va presentar el 10 de gener i immediatament es va convocar una vaga general per al dia 19 del mateix mes.

Des de llavors hi ha hagut 8 jornades més de vaga, l'última aquest mateix dimecres, amb milions de persones en vaga i protestant als carrers de tot el país.

Els arguments del govern de Macron són que cal reformar les pensions perquè es puguin continuar pagant malgrat l'envelliment de la població i la disminució dels fons disponibles.

Per això vol pujar l'edat de 62 a 64 anys, ampliar els períodes de cotització i eliminar la quarantena de règims especials que tenen millors condicions que el règim general.

Els que s'oposen al projecte del govern el qualifiquen d'"injust", sobretot per a les dones i per als treballadors que fan les feines més dures.

Mentrestant Macron manté un perfil públic baix: l'última intervenció que ha fet a les xarxes socials, aquest dimarts, ha estat per celebrar que falten 500 dies per als Jocs Olímpics de París del 2024:

 

ARXIVAT A:
PensionsFrançaEmmanuel Macron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut