Madrid

El Constitucional avala penes més altes si el maltractador és home

El Tribunal Constitucional (TC) ha dictaminat a favor que, en cas de maltractaments, es puguin imposar penes més altes quan l'agressor sigui un home i la víctima una dona. La decisió s'ha pres per set vots a favor i cinc en contra -els dels jutges de l'ala conservadora. El ple del TC s'ha hagut de pronunciar sobre l'article 153.1 del Codi Penal a instàncies d'un jutjat de Múrcia, que volia que aclarís si el fet d'imposar penes més altes als homes violava el principi d'igualtat consagrat a l'article 14 de la Constitució. La discriminació positiva a favor de la dona va ser una de les qüestions més polèmica de la llei integral contra la violència de gènere que va aprovar el primer govern de Zapatero.

Actualitzat
La llei, aprovada per unanimitat al Congrés el 22 de desembre del 2004, estableix que quan la persona agredida "sigui o hagi estat muller" de l'agressor o "estigui o hagi estat lligada amb ell per una relació anàloga d'afectat, encara que no hagin conviscut", l'agressor podrà ser condemnat a una pena de presó d'entre sis mesos i any. En els altres casos, diu la norma, "per exemple quan l'agressora és una dona i la víctima un home, les penes aniran dels tres mesos a l'any de presó".

Alguns jutges han considerat que l'article vulnera el principi d'igualtat i han plantejat qüestions de constitucionalitat sobre el tema. Això implica deixar en suspens la sentència, fins que arribi el pronunciament del Constitucional, com ha passat aquest dimecres.

Només 12 dels 835 jutges competents en casos de violència masclista han presentat qüestions de constitucionalitat. Entre tots n'han presentat gairebé 200. D'aquestes, el TC n'ha admès a tràmit 127 relacionades amb l'article 153.1.

Ara falta que l'Alt Tribunal dictamini sobre altres punts de la llei qüestionats pels mateixos jutges, que fan referència a la pena aplicable en cas de coaccions i amenaces d'un home cap a una dona, i en què també és més alta la pena aplicable als homes.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut