Sánchez confirma l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril i amplia les funcions de l'exèrcit

Ha explicat la pròrroga a la conferència de presidents autonòmics i confia que el Congrés l'aprovarà

RedaccióActualitzat

L'estat d'alarma s'allargarà 15 dies més, fins a mitjans d'abril. Així, l'estat d'alarma coincidirà amb la Setmana Santa que aquest any acaba el 13 d'abril, Dilluns de Pasqua.

Ho ha confirmat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença posterior a la reunió virtual amb els presidents autonòmics que s'ha fet aquest diumenge al matí.

Sánchez ha qualificat les trobades virtuals amb els presidents de les autonomies de "reunions d'estat", i ha insistit en la necessitat de mantenir "la unitat d'acció com a millor arma contra el coronavirus".


Més funcions de l'exèrcit

El president Sánchez també ha anunciat que l'exèrcit ampliarà les seves funcions per fer front a l'emergència provocada pel coronavirus:

"Les forces armades ampliaran les seves actuacions, traslladant malalts quan calgui, garantint infraestructures bàsiques i oferint recursos per als ens locals per portar subministraments a les cases, perquè la gent vulnerable no hagi de sortir."

Sánchez ha afegit que s'ha decidit establir una reserva estratègica per a futures pandèmies similars a l'actual.

La pròrroga, l'ampliació de funcions de l'exèrcit i la reserva estratègica són tres de les decisions que ha comunicat Sánchez als presidents autonòmics.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença d'aquest diumenge


Residències de gent gran i viatges no imprescindibles

També que les comunitats autònomes disposin a partir d'ara de les residències de gent gran privades per poder evitar la saturació de les residències públiques.

I també prohibir els viatges no imprescindibles des de tercers països, amb l'excepció dels residents de la UE que tornin a casa, com transportistes o turistes, i també les persones que puguin acreditar raons de força major.


Confiança en el Congrés

En la compareixença ha dit que no creu que hi hagi problemes perquè els grups amb representació al Congrés aprovin la pròrroga de l'estat d'alerta:

"Estic convençut que el Congrés i els partits ho entendran i hi donaran suport, és imprescindible per vèncer el virus."

El govern espanyol va decretar l'estat d'alarma el dissabte 14 de març, després d'anunciar-lo el divendres 13 i d'un Consell de Ministres extraordinari que va durar set hores.

Pedro Sánchez va comparèixer aquest dissabte al vespre per fer un balanç de l'aplicació de l'estat d'alarma, una setmana exacta després que entrés en vigència. En una llarga intervenció de 50 minuts, Sánchez no va anunciar cap mesura nova ni canvis en cap de les que hi ha vigents, però sí que va alertar la població que "el pitjor encara no ha arribat i ens hem de preparar".

Les mesures de l'estat d'alarma han estat polèmiques, amb l'oposició d'alguns governs autonòmics, especialment de la Generalitat. El president Torra ha reclamat, des del primer moment, mesures més dràstiques i un confinament total de la població catalana, alhora que denunciava que l'estat d'alarma fa perdre competències a la Generalitat per lluitar contra la pandèmia.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut