El conflicte entre Catalunya i Espanya, a debat a Berlín amb Mas i Montilla

Oriol SerraActualitzat

A Berlín, davant d'un centenar d'acadèmics i diplomàtics, el cas català ha centrat una de les conferències que organitza cada any l'Institut per la Diplomàcia Cultural, una ONG fundada als Estats Units.

S'hi han sentit les ponències de diversos representants polítics de colors diferents. Hi han participat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i els expresidents Artur Mas i José Montilla. També l'exconseller de Salut, Toni Comín, que per primer cop ha sortit de Bèlgica des que va marxar a l'exili.

El conseller a l'exili Toni Comín ha lamentat que Espanya no fes amb Franco el que Alemanya va fer amb Hitler en referència a la desnazificació.


La consellera de la presidència, Elsa Artadi, ha subratllat que la democràcia està amenaçada a Espanya.

Els expresidents José Montilla i Artur Mas han defensat posicions contraposades respecte al referèndum com a solució del conflicte

Montilla: "Al Brexit o el que ha passat a altres llocs, els referèndums d'aquests tipus el que acaben fent és dividir més a la societat. Crec que hem de tractar de trobar solucions que siguin no de trencar ponts, sinó de refer-los"


Mas: "Hem d'escatir la manera de fer un referèndum acordat. Tal com va passar al Regne Unit, tal com va passar al Canadà. Aquesta ha de ser l'orientació d'aquest diàleg"


La conferència també ha comptat amb altres polítics del nostre país i amb la participació de celebritats del periodisme; és el cas de Josep Cuní, i també amb la presència de polítics internacionals, com l'exprimer ministre irlandès Brian Cowen o l'exministre de Finances alemany Dirk Niebel.

L'Institut per a la Diplomàcia Cultural és una acadèmia dedicada a la formació de professionals del món diplomàtic. Amb seu als Estats Units i a Alemanya, els seus responsables es plantegen l'obertura d'una tercera seu a Catalunya, concretament a Girona.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaArtur Mas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut