Espanya té 180 dies de termini per informar com preveu evitar situacions semblants en un futur (Reuters / Guglielmo Mangiapane)

El Comitè de Drets Humans de l'ONU conclou que Espanya va violar els drets polítics de Puigdemont

L'organisme dona 6 mesos a l'Estat perquè expliqui què farà per evitar que torni a passar

RedaccióActualitzat

El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides dictamina que Espanya va violar el dret a la participació política del president Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya, el gener del 2018. Concretament, fa referència a la seva suspensió com a diputat.

Segons el dictamen, "el comitè conclou que l'Estat va violar els drets de l'autor en virtut de l'article 25 del Pacte", perquè la suspensió automàtica de Puigdemont com a diputat arran de la interlocutòria de processament, sense que existís condemna, "no va ser per motius previstos a la legislació que siguin raonables i objectius".

L'informe diu que l'Estat no va justificar prou per què un imputat no podia exercir com a diputat. El Comitè considera que la suspensió prèvia a una condemna no va ser per motius previstos en la legislació que siguin raonables i objectius. Carles Puigdemont també va denunciar que no se'l deixés presentar a la investidura a la presidència de la Generalitat el 2018, però en aquest cas el Comitè no parla de violació de drets.

El Comitè ha donat un termini de 180 dies a Espanya perquè informi de les mesures que preveu adoptar per evitar situacions futures semblants: "l'Estat part té l'obligació d'adoptar totes les mesures que siguin necessàries per evitar que es cometin violacions semblants en el futur".

Segons Carles Puigdemont, es tracta d'una decisió "importantíssima" perquè és la "primera vegada que les Nacions Unides surt a la defensa dels drets polítics d'una persona que és a l'exili i a més a més per la contundència amb què expressa el que representa aquesta violació. Concretament diu que l'Estat espanyol va vulnerar el dret a la participació política, que diu literalment és 'l'essència del govern democràtic.'"

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontParlament de CatalunyaONU
Anar al contingut