El CES presenta una proposta per a la llei de consultes populars

Aquest dimarts, el Cercle d'Estudis Sobiranistes presenta un document de bases per a la llei de consultes populars per via de referèndum, prevista a l'Estatut i pendent d'elaboració. Entre altres punts, proposen que la iniciativa popular pugui instar la celebració d'un referèndum i fer-los coincidir amb altres eleccions per afavorir la participació. Segons els seus impulsors, és una eina d'"aprofundiment de la democràcia".

Actualitzat
El conjunt de propostes del CES s'entregaran, aquest dimecres, als líders dels dos partits amb aspiracions sobiranistes, Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) i Artur Mas (CiU), i també al conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós. Després les traslladaran a la resta de grups parlamentaris. L'impulsor i president del CES i vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, i el també impulsor del CES i professor de Dret Constitucional, Héctor López Bofill, l'han presentat com a eina de "participació" i d'"aprofundiment de la democràcia". Segons ells, aquest document de 22 pàgines és "plenament constitucional i estatutari".

El CES pretén que, si la llei tira endavant, es plantegin referèndums sobre tot tipus de matèries, i així "s'agafi el rodatge" perquè, més endavant, s'arribi al referèndum d'independència. El document "va de bracet amb el projecte de sobiranisme que defensa el CES", ha explicat López Bofill, però no n'és exclusiu.

Punts bàsics de la llei

  • La consulta popular la pot promoure una iniciativa parlamentària, el Consell de Govern, o la iniciativa popular. Les consultes, que haurien d'exigir un màxim del 5% del cens en signatures, hauran de rebre l'autorització de l'estat espanyol, que en té la competència en exclusiva. Els referèndums poden ser vinculants, si superen el 50% de participació.
  • La celebració de consultes populars hauria de coincidir amb altres comicis, per combatre la desafecció política i promoure la participació electoral.
Anar al contingut