Dia de calor canicular a l'estiu
Catalunya migdia

El canvi climàtic polvoritza rècords el 2023: més calor i menys gel que mai

L'escalfament de l'aire i el mar i el retrocés de les glaceres han assolit nivells sense precedents, amb conseqüències directes per a la vida

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat

L'Organització Meteorològica Mundial confirma que el 2023 ha estat l'any més càlid des del 1850, amb una temperatura mitjana anual que ens situa a només 5 dècimes del grau i mig d'increment que l'acord de París recomana no sobrepassar.

L'informe presentat aquest dimarts al migdia també constata que, durant l'any passat, més del 90% dels oceans van patir onades de calor, amb temperatures extremes que, ens alguns punts de l'Atlàntic Nord, van marcar tres graus per sobre de la mitjana.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, alerta que la situació és extrema.

"La Terra està llançant un crit de socors. Les dades mostren un planeta al límit."


La Terra es fon

Les xifres de l'OMM també assenyalen que, el 2023, hi va haver un desgel sense precedents de les glaceres, sobretot a Europa i Amèrica del nord, i que el gel marí de l'Antàrtida s'ha reduït en un milió de quilometres quadrats més.

La crisi climàtica deixa una quarta part del planeta sense el menjar que necessita
L'escalfament fon el gel de les glaceres, com aquest de Noruega (Reuters/Hannah Mckay)

La directora de l'Organització, Celeste Saulo, subratlla els efectes que tot plegat té i tindrà per a les nostres vides.

"La crisi climàtica és el desafiament essencial a què s'enfronta la humanitat i està estretament lligat a la desigualtat, com confirmen l'augment de la inseguretat alimentària, els desplaçaments de població i la pèrdua de biodiversitat."

En aquest sentit, l'informe recorda el centenar de morts pels incendis de Hawaii, el milió i mig llarg de desplaçats pel cicló Mocha al golf de Bengala o els 333 milions de persones que ja viuen inseguretat alimentària al món.

En mig d'aquesta allau de dades negatives, encara hi ha lloc per a un bri d'esperança. Els meteoròlegs celebren que la capacitat de produir energies renovables, clau per frenar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, ha augmentat en un 50% en un any.

Guterres també manté cert optimisme, però demana celeritat als governants.

"Encara hi ha temps per llançar una línia de vida a la gent i al planeta, però els líders han de fer un pas i actuar ara."


Catalunya, abans i pitjor

La mirada catalana sobre aquestes dades mostren una situació fins i tot més preocupant que la global. A casa nostra, el 2023 no s'ha batut un rècord de temperatures però sí que es va assolir un any abans, el 2022, i ja hem sobrepassat la barrera psicològica del grau i mig de sobreescalfament.

La calor i la sequera no afluixen aquest agost
Diverses persones es refresquen a la font de Canaletes de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

El cap de l'àrea de climatologia del Meteocat, Marc Prohom, hi posa xifres i situa l'anomalia de temperatura de l'any passat a Catalunya "per sobre dels 2 graus". Un augment molt destacat, també per la velocitat en què s'està donant.

"Hem fet un salt accelerat en pocs anys. És una anomalia que no s'havia donat abans."

Segons Prohom, aquest increment desmesurat de la temperatura està afectant especialment zones com la conca mediterrània i les regions àrtiques.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut