Personal d'una fàbrica a la Xina (Wikimedia Commons)
Personal d'una fàbrica a la Xina (Wikimedia Commons)

El càncer provoca 46.000 milions de pèrdues en productivitat a les economies emergents

Més de dos terços dels casos mundials de càncer es donen en països en desenvolupament

Xavier DuranActualitzat

Més de dos terços dels casos mundials de càncer es donen en països en desenvolupament. Però a part del cost humà i de les despeses sanitàries i d'altres tipus, quin impacte real té en les economies d'aquests països?

Un equip internacional ho ha calculat per primer cop. Ha pres cinc grans països amb un ràpid creixement econòmic: el Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica. Són els anomenats BRICS -per les inicials en anglès-. Considerant només les morts prematures i la pèrdua associada de productivitat, estimen que el 2012 en aquests països les defuncions per càncer van costar 46.300 milions de dòlars, que equival al 0,33% del producte interior brut combinat de tots cinc.

L'estudi ha estat liderat per l'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer i s'ha publicat a la revista "Cancer Epidemiology".

Els càlculs s'han fet amb l'enfocament del capital humà, que té en compte els anys de vida productiva perduts, atenent a l'edat de jubilació a cada país, els salaris i altres dades estadístiques. L'autora principal, Alison Pearce, ha manifestat que de l'estudi es desprèn la necessitat d'actuacions urgents:

"Estudiar l'impacte econòmic del càncer als països amb ràpid creixement ressalta la urgència d'abordar la prevenció del càncer en aquests països i l'elevat cost que té la malaltia, no només en termes de vides, sinó també d'impacte en l'economia."

Els BRICS signifiquen més del 40% de la població mundial i el 25% del PIB i viuen un ràpid creixement, tant econòmic com demogràfic. Segons l'article, la pèrdua més elevada de productivitat total és a la Xina (28.000 milions de dòlars), però Sud-àfrica experimenta el cost més alt per cada mort (101.000 dòlars).

Les pèrdues també varien en funció del tipus de càncer. El càncer de pulmó és el que provoca més pèrdues al Brasil, Rússia i Sud-àfrica, el de fetge és el més important a la Xina, i l'Índia té sobretot càncers de llavis i de la cavitat oral.

Diferents causes a cada país

A cada país també es consideren raons diferents. Així, l'alcoholisme deu ser la causa principal a Rússia. A la Xina es deu sobretot a l'exposició al virus de l'hepatitis B i a les aflatoxines, produïdes per moltes espècies de fongs. A Sud-àfrica i el Brasil seria el tabac i a l'Índia, també, però en aquest cas el tabac de mastegar. Altres causes del càncer s'associen a nous estils de vida. L'augment de l'obesitat també seria una raó important al Brasil.

Entre les dones, el càncer de coll d'úter és el que té més incidència a tots cinc països, sobretot a Sud-àfrica. En total, provoca unes pèrdues de 1.600 milions anuals.

Per tot això, els autors demanen polítiques decidides i adaptades a cada país. Proposen incrementar la vacunació contra l'hepatitis B i el virus del papil·loma, així com promoure el canvi d'hàbits i controlar més el tabac i l'alcohol. També demanen més anàlisis per detecció precoç i accés a tractaments més eficaços.

ARXIVAT A:
CàncerSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut