Un llop marí a l'illa de San Cristóbal, la més oriental de les Galápagos
Un llop marí a l'illa de San Cristóbal, la més oriental de les Galápagos
L'Equador

El biobanc de les Galápagos, una arca de Noè en forma de mostres d'ADN

Un equip de científics està creant un banc genètic per preservar la informació de les diverses formes de vida que habiten les illes Galápagos

Núria Balaguer IbeasActualitzat

Les illes Galápagos són conegudes per la seva biodiversitat. Declarades patrimoni natural de la humanitat i reserva de la biosfera per la Unesco, la diversitat d'espècies d'aquestes illes va portar Darwin a desenvolupar-hi la seva teoria de l'evolució. Ara, un equip de científics està creant un banc genètic per preservar la informació genètica de les diverses formes de vida que hi ha a les Galápagos.

És el biobanc, creat pel Galapagos Science Center, on estan salvaguardant l'ADN tant de grans animals com de formes de vida microscòpica. En ultracongeladors, a gairebé 80 graus sota zero, guarden part de la riquesa natural de les Galápagos. 

A cada congelador s'hi poden guardar gairebé 10.000 mostres, que són tot un tresor per als investigadors. "El que altres veuen com un líquid en un simple tub, per nosaltres és or", explica Diana Pazmiño, directora del biobanc, perquè, diu, "a llarg termini pot ajudar a respondre moltíssimes preguntes".

La directora del biobanc del Galapagos Science Center (GSC), Diana Pazmiño, amb una de les mostres d'ADN
La directora del biobanc del Galapagos Science Center, amb una de les mostres d'ADN (EFE/Fernando Gimeno)

Les mostres les recol·lecten els equips dels 60 projectes d'investigació diferents que realitza aquest centre, i les més preuades són les d'espècies en perill crític d'extinció, o les que es troben en llocs de difícil accés. Així, apunten, qualsevol investigador pot tenir un accés senzill a una àmplia mostra d'aquestes espècies.

Però els investigadors no només es concentren en aquella vida més evident, també estudien la vida microbiana de l'arxipèlag. "Sempre tendim a pensar primer en aus, peixos o rèptils, però la diversitat microbiana és igualment important", apunta Pazmiño. "És un excel·lent indicador de la salut d'un ecosistema."

Aquesta primera experiència a les Galápagos és el tret de sortida d'un projecte per crear un biobanc a nivell nacional a tot l'Equador, que ja ha estat batejat com l'arca de Noè de la biodiversitat del país.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut