Atenes

El Parlament d'Atenes aprova la convocatòria d'un referèndum sobre les condicions del rescat a Grècia

El Parlament grec aprova la convocatòria d'un referèndum diumenge que ve sobre les mesures proposades pels creditors internacionals a canvi del desemborsament del rescat

RedaccióActualitzat

A les dues de la matinada de diumenge i després de més de 14 hores de debat intens, el Parlament grec ha aprovat la convocatòria d'un referèndum sobre les mesures proposades pels creditors internacionals a canvi del desemborsament del rescat. Un referèndum que va anunciar el primer ministre grec, Alexis Tsipras, per sorpresa, divendres.

Amb 179 vots a favor i 121 en contra, ha autoritzat la convocatòria pel diumenge 5 de juliol del referèndum en què els grecs hauran d'acceptar o rebutjar l'última oferta de la troica.

A més dels vots de Syriza i els seus socis d'ANEL, Tsipras ha sumat el suport dels feixistes d'Alba Daurada. La resta de l'oposició ha retret al govern de Tsipras que aquesta és una mesura irresponsable. Enmig del debat parlamentari sobre el referèndum, l'oposició grega es va plantejar la possibilitat de formar un govern de concentració amb l'objectiu d'evitar una fallida del sistema financer de Grècia.

Però Tsipras s'ha mostrat decidit a tirar endavant la consulta. El primer ministre no només vol portar la proposta de la UE a referèndum, sinó que demana als grecs que la rebutgin:

"Des del país on va néixer la democràcia no demanarem permís als senyors Schäuble o Dijsselbloem per donar la veu a la voluntat del poble. No demanarem permís als senyors Schäuble i Dijsselbloem per defensar i protegir la democràcia en el seu lloc de naixement."

 

Reunió del BCE

Després que Brussel·les i Atenes han trencat definitivament les negociacions, el Banc Central Europeu es reuneix avui d'urgència per tractar la crisi financera de Grècia. La institució haurà de decidir si manté la línia d'emergència per injectar liquiditat als bancs grecs, tal com ha fet aquesta última setmana.

Dimarts que ve, Grècia ha de pagar 1.500 milions d'euros al Fons Monetari Internacional per un dels venciments del deute que hi té contret, i entre juliol i agost, ha de pagar 6.700 milions d'euros més al conjunt dels creditors internacionals.

La fi de la pròrroga de l'actual rescat, però, deixa Grècia fora de l'aixopluc dels fons europeus.

Els grecs, als caixers

En un sol dia, només dissabte, els grecs van retirar dels caixers automàtics 400 milions d'euros més.

I això, a partir del moment en què el primer ministre, Alexis Tsipras, va acabar el discurs televisat amb què va anunciar la convocatòria del referèndum sobre l'última oferta dels creditors internacionals. Hores més tard, fins i tot els diputats feien cua als caixers del recinte parlamentari grec per treure els seus estalvis.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut