El 90% de les pàgines web no són accessibles per a persones amb discapacitat

La llei obliga institucions i grans empreses a tenir webs accessibles, però la majoria no ho compleixen i tampoc reben sancions

Mireia Rom Salvador

La gran majoria de pàgines web, més d'un 90%, tenen errors d'accessibilitat que dificulten el dia a dia de les persones amb discapacitat, segons els experts. Els més comuns són imatges sense descripció, colors difícils de llegir o enllaços que no porten enlloc.

"No podem seleccionar el color, ni la talla, ni saber com és la mascareta perquè les imatges no tenen descripció, cosa que ens passa amb moltíssimes webs de compra online." És el que viuen Juanjo Montiel i Núria Azanza, amb ceguesa, quan entren en un pàgina web que ven mascaretes.

Es troben amb traves similars a l'hora de fer tràmits administratius, com la declaració de l'IVA, o de llegir les publicacions a les xarxes que fa el govern en relació amb el coronavirus. "M'he de dedicar a obrir les eines de desenvolupador del navegador i canviar la pàgina web manualment per fer-la accessible", explica Montiel, que és desenvolupador web i consultor en temes d'accessibilitat. "Però un usuari mitjà no sap fer-ho i no té tampoc per què saber fer-ho", subratlla. 

Segons l'Observatori Estatal de la Discapacitat, a Espanya el 46,6% de les persones amb discapacitat no poden utilitzar el telèfon mòbil i al 26,6% els passa el mateix amb internet. 

La llei obliga institucions, entitats que gestionen serveis públics i grans empreses a tenir webs accessibles. A més, des d'aquest dimecres, també han de ser accessibles les aplicacions mòbils de l'administració pública. Però, a la pràctica, la gran majoria contenen errors i no reben cap sanció.

Per Montiel, el que cal és un "canvi cultural", perquè "fer webs accessibles no suposa cap cost addicional i, a més, els cercadors les posicionen millor".

"Si els desenvolupadors o dissenyadors no tenen les eines per fer una web accessible, per molt que vulguin, no la podran fer. Per això cal afegir l'accessibilitat al currículum educatiu."

Això és, precisament, el que ha fet el director del màster en aplicacions web de la Universitat Oberta de Catalunya, César Córcoles: "Volem que els alumnes tinguin l'accessibilitat tan interioritzada que, quan surtin de la universitat, ho facin bé sense plantejar-se que és per una qüestió d'inclusió, sinó per oferir un producte de bona qualitat".

Recorden que l'accessibilitat no només beneficia les persones amb algun tipus de discapacitat -un 9% de la població espanyola-, sinó també moltes d'altres, com ara persones grans, amb una connexió lenta o amb una discapacitat temporal. 

"Quan s'entengui que l'accessibilitat beneficia a tothom, les pàgines web seran molt millors."

ARXIVAT A:
TecnologiaInternet
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut