Ankara

Dos morts i dos ferits en un atemptat suïcida davant el Ministeri de l'Interior turc

L'atemptat, reivindicat pel PKK, ha passat hores abans d'una intervenció del president Erdogan al Parlament i les víctimes són els dos terroristes que l'han perpetrat

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Dos morts i dos ferits lleus és el balanç d'un atemptat suïcida que ha tingut lloc aquest diumenge al centre d'Ankara, a Turquia, hores abans que el Parlament reprengués l'activitat després de les vacances d'estiu. En la sessió d'aquest diumenge, estava prevista la intervenció del president Recep Tayyip Erdogan, que ha mantingut l'agenda, per parlar de l'entrada de Suècia a l'OTAN, que la Cambra ha de validar aquesta tardor.

Les víctimes mortals són els dos terroristes que han participat en l'atac, un en immolar-se davant el Ministeri de l'Interior i l'altre abatut per la policia, i els ferits són dos agents que custodiaven l'edifici davant el qual hi ha hagut l'explosió.

L'atemptat ha passat en una zona on hi ha la seu de la policia i el Ministeri de l'Interior, segons ha explicat el ministre Ali Yerlikaya:

"Dos terroristes han arribat en un vehicle comercial davant les portes d'entrada de la Direcció General de Seguretat del nostre ministeri i han perpetrat un atemptat amb bomba. Un s'ha immolat i l'altre ha estat abatut d'un tret al cap abans que també es fes explosionar. Dos dels nostres policies han quedat lleument ferits."

El ministre de l'Interior no ha confirmat si hi ha una altra víctima mortal, un home a qui haurien robat el cotxe després d'assassinar-lo, com asseguren alguns mitjans.

L'atemptat ha estat reivindicat hores més tard per militants kurds del PKK. El president turc ha declarat, davant el Parlament, que "els terroristes no aconseguiran mai els seus objectius".

L'explosió s'ha pogut sentir a diversos quilòmetres a la rodona i ha quedat enregistrada per una càmera de seguretat. En les imatges es pot veure l'arribada d'un cotxe gris del qual surt un home armat que corre cap al punt de control policial i detona la bomba que porta a sobre.

El conductor surt del vehicle al mateix temps, passa per darrere el cotxe i també corre darrere seu, però queda fora de la imatge per la fumera i la pols provocades per l'explosió. És el que ha estat abatut per la policia, segons ha explicat el ministre de l'Interior en la seva compareixença davant la premsa.

Aquests són les imatges, que són dures, del moment de l'explosió:

>

 

Detonació controlada de paquets sospitosos

La policia d'Ankara també ha informat de "l'explosió controlada" de diversos paquets sospitosos, per por que poguessin contenir més explosius.

Un artificier es dirigeix al cotxe dels terroristes després de l'atemptat (Reuters/Cagla Gürdogan)

La Fiscalia ha anunciat l'obertura d'una investigació i ha demanat als mitjans de comunicació turcs que no emetin imatges del lloc de l'atemptat, que ha estat acordonat de seguida.

Policies a cobert durant l'explosió controlada d'un paquet sospitós (Reuters/Cagla Gürdogan)

Posició ambigua d'Erdogan davant Suècia

El Parlament ha de validar aquest diumenge la candidatura de Suècia a entrar a l'OTAN. El president turc manté una posició ambigua, argumentant que Suècia és massa tova davant "els terroristes" i els moviments kurds, però el passat mes de juliol va aixecar el veto imposat sobre el país nòrdic i va acceptar transmetre al Parlament turc la candidatura sueca per unir-se a l'aliança militar de l'OTAN.

Erdogan s'ha dirigit al Parlament, que ha de validar l'entrada de Suècia a l'OTAN (Reuters/Urat Cetinmuhurdar/PPO)

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, ha condemnat de seguida l'atemptat i ha manifestat "el compromís del seu país per una cooperació a llarg termini amb Turquia en la lluita contra el terrorisme".

L'atemptat ha estat condemnat per diversos països europeus --com Alemanya o el Regne Unit--, la Comissió Europea, els Estats Units i la Lliga Àrab, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeTurquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut