Destrucció a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters/Ahmed Zakot)
Destrucció a Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (Reuters/Ahmed Zakot)

Dos mesos de guerra a Gaza: l'exèrcit israelià encercla la casa del líder de Hamas

El secretari general de l'ONU fa una crida al Consell de Seguretat perquè intervingui per aconseguir un alto el foc

Redacció/AgènciesActualitzat

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que l'exèrcit ha encerclat el domicili de Yahia Sinwar, el líder de Hamas a Gaza, a Khan Yunis.

"Les nostres forces poden arribar a qualsevol punt de la Franja de Gaza. Ara envolten la casa de Sinwar", ha dit Netanyahu, que ha admès que pot ser que el líder de Hamas no sigui a dins de l'habitatge, però ha assegurat que atrapar-lo "només és qüestió de temps".


Després del trencament de la treva, divendres passat, Israel ha incrementat l'operació militar cap al sud de Gaza. L'anomenada "tercera fase" de la guerra se centra ara a Khan Yunis, la ciutat més gran del sud de la Franja i considerada un bastió de Hamas. D'allà són tant Sinwar com el cap de les Brigades Al-Qassam, el braç armat del grup islamista, Mohammed Deif.

Israel creu que tots dos líders islamistes poden amagar-se en túnels sota terra a la ciutat, on també podrien haver-hi els 138 ostatges, enter els quals n'hi ha una quinzena de morts, que continuen en mans de Hamas.

"Estem pressionant per permetre que la Creu Roja visiti els nostres ostatges. Amb aquesta finalitat, he parlat amb la presidenta de la Creu Roja i li he dit que es dirigís a Qatar, perquè està demostrat que té influència sobre Hamas", ha afegit Netanyahu, que reclama que es proporcioni medicaments als segrestats.


Tot plegat, mentre la Franja viu els enfrontaments "més intensos" entre Israel i milicians palestins des de l'inici de l'operació terrestre, el 27 d'octubre. L'exèrcit israelià ha assegurat que ha atacat uns 250 "objectius terroristes" a la Franja amb l'objectiu d'acabar amb el llançament de coets cap a Israel.  

Atacs aeris israelians a Khan Yunis
Atacs aeris israelians a Khan Yunis (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Situació humanitària greu

Arran de l'ofensiva israeliana a Khan Yunis, milers de desplaçats que s'hi refugiaven després de fugir del nord de Gaza han hagut de tornar a fugir i ara són al voltant de Rafah.

Allà, a la frontera entre Gaza i Egipte, la situació humanitària és cada vegada més difícil. La majoria d'hospitals estan sense servei o gairebé sense capacitat per atendre malalts i ferits.

De fet, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins (UNRWA) ha alertat la Franja "s'ha convertit en un dels llocs més perillosos del món".

Un total d'1,8 milions de ciutadans de Gaza són ara mateix desplaçats interns.

Camp de palestins desplaçats a Rafah
Camp de palestins desplaçats a Rafah (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)


Guterres demana "evitar una catàstrofe humana" a Gaza

Paral·lelament, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha fet una crida excepcional al president del Consell de Seguretat perquè "pressioni per evitar una catàstrofe humana" a Gaza, a més d'insistir en la petició d'un alto el foc humanitari.

És la primera vegada des que va accedir al secretariat general de les Nacions Unides, l'any 2017, que Guterres invoca l'article 99 de la Carta Fundacional de l'ONU, que estableix que el secretari general "pot cridar l'atenció al Consell sobre qualsevol tema que, en la seva opinió, pugui amenaçar el manteniment de la pau i la seguretat al món".

Guterres ha justificat el fet d'invocar l'article 99 per "la magnitud de pèrdua de vides humanes a Israel en un període tan curt de temps", en referència als dos mesos que fa que va començar la guerra.

António Guterres, durant una intervenció a les Nacions Unides
António Guterres, durant una intervenció a les Nacions Unides (EFE/Justin Lane)

Les paraules de Guterres no han agradat gens a Israel. L'ambaixador del país a l'ONU, Gilad Erdan, l'ha acusat d'haver "assolit un nou nivell de baixesa moral".

"La petició d'un alto el foc del secretari general és en realitat una crida a mantenir el regnat de Hamas a Gaza", ha escrit a la xarxa X, l'antic Twitter.


Segons Erdan, les paraules de Guterres "només prolonguen els combats a Gaza, perquè donen esperança als terroristes de Hamas que la guerra acabarà i podran sobreviure".

De fet, les constants crides de Guterres a un alto el foc l'han portat a un enfrontament amb Israel. El ministre d'Exteriors, Eli Cohen, ha arribat a demanar la dimissió del secretari general de l'ONU.


L'exèrcit israelià mata tres joves a Cisjordània

A Cisjordània, l'exèrcit israelià ha matat aquest dimecres tres joves palestins, un dels quals menor de 16 anys, en enfrontaments. Les morts s'han produït a les localitats d'Al-Faraa, Tamoun i el camp de refugiats de Balata.

D'aquesta manera, la xifra de palestins morts en aquest territori aquest 2023 ja és de 472. El 2023 és l'any més mortífer a Cisjordània des del 2002, en plena Segona Intifada.

La situació a Cisjordània ha empitjorat des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas a Gaza. Des d'aleshores, 264 palestins han mort en circumstàncies violentes, entre els quals hi ha 65 menors.

Coincidint amb l'ofensiva a Gaza, l'exèrcit israelià ha intensificat encara més les intervencions militars a Cisjordània.


Dos mesos dels atacs de Hamas

L'ofensiva israeliana per capturar Sinwar coincideix amb els dos mesos de l'inici de la guerra a Gaza. El 7 d'octubre, Hamas va atacar per sorpresa Israel i va matar més de 1.200 persones.

Posteriorment, Israel va emprendre una ofensiva militar sobre la Franja, primer amb intensos bombardejos i després amb la incursió terrestre. A hores d'ara, l'exèrcit ja ha matat més de 16.200 palestins, segons les dades del govern de Gaza.
 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut