Un soldat israelià, durant l'ofensiva terrestre a Gaza (Reuters)
Un soldat israelià, durant l'ofensiva terrestre a Gaza (Reuters)

Israel entra amb tancs al sud de Gaza, on hi ha 1,7 milions de desplaçats del nord

La xifra de palestins morts frega els 16.000, mentre a la Franja torna a no haver-hi internet ni comunicacions

Redacció/AgènciesActualitzat

Després del final de la treva, Israel ha intensificat l'ofensiva a Gaza. L'exèrcit ha entrat amb tancs al sud de la Franja, on la situació torna a ser caòtica: els hospitals estan col·lapsats i aquest dilluns hi ha hagut un tall en el subministrament d'internet.

L'exèrcit israelià ja controla una bona part del nord de la Franja, capital inclosa, la qual cosa ha obligat 1,7 milions de persones a anar cap al sud.

La xifra de morts tampoc no para de créixer. Des del començament de la guerra, ja han mort prop de 16.000 palestins: concretament, 15.899, segons les dades del Ministeri de Sanitat de Gaza.

A més, hi ha unes 7.000 persones desaparegudes sota la runa i més de 42.000 ferits.


La Franja, dividida en dos

A hores d'ara, la Franja de Gaza ha quedat dividida en dos. Ara, els tancs israelians volen aïllar Khan Yunis i Rafah, on hi ha els bombardejos més importants.

Aquesta nova ofensiva ha fet que la població s'estigui desplaçant cap al poblat costaner d'Al-Mawasi, un petit espai on Israel pretén concentrar la majoria de refugiats.

 

Paral·lelament, continuen els bombardejos. El ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha assegurat que les forces armades "han començat a operar al sud de la Franja de Gaza" i ha anunciat que "el destí dels terroristes" a l'àrea meridional "serà el mateix o pitjor" que el dels milicians de Hamas morts durant l'ofensiva al nord:

"Continuarem fins a la victòria i fins que s'aconsegueixin tots els objectius: l'eliminació de Hamas i el retorn dels ostatges a Israel."

Les Nacions Unides han denunciat que centenars de milers de persones estan sent confinades a zones cada cop més petites i en condicions lamentables.

L'exèrcit israelià ha fet un mapa virtual dividit en centenars de parcel·les per avisar amb antel·lació quina atacarà, però és gairebé impossible que la població segueixi les instruccions. 

Infants jugant al sud de la Franja de Gaza
Infants jugant al sud de la Franja de Gaza (EFE / Mohammed Saber)

Sense internet ni comunicacions

Paral·lelament, la Franja ha patit aquest dilluns un altre tall en el subministrament d'internet i les comunicacions, segons ha informat l'empresa de telecomunicacions palestina Paltel.

"Lamentem anunciar que tots els serveis de telecomunicacions a la Franja de Gaza s'han interromput", ha comunicat l'empresa, que ha denunciat que "Gaza torna a estar a les fosques".


En la quarta apagada des de l'inici de la guerra, hi ha hagut una interrupció gairebé completa de les línies de telefonia fixa, mòbil i internet.

Un portaveu del servei d'emergències de la Mitja Lluna Roja palestina ha alertat que han perdut el contacte amb tots els equips a la Franja i ha avisat que l'apagada dificulta l'arribada d'ambulàncies als llocs on hi ha ferits.

Aquests talls en el subministrament suposen l'aïllament de Gaza amb l'exterior, però també la interrupció de les comunicacions internes, la qual cosa implica que els ciutadans no poden trucar o comunicar-se entre ells.

Dos soldats israelians a la Franja de Gaza
Dos soldats israelians a la Franja de Gaza (Reuters)

L'OMS denuncia que Israel l'obliga a evacuar un magatzem mèdic

L'exèrcit israelià ha notificat aquest dilluns a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que té 24 hores per evacuar un dels seus magatzems mèdics al sud de la Franja de Gaza, davant l'ampliació de les operacions terrestres.

Així ho ha denunciat el director de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus:


L'OMS demana al govern israelià que retiri l'ordre i prengui totes les mesures possibles per "protegir els civils i les infraestructures civils".

El cap de l'oficina de l'OMS per al Mediterrani Oriental, Ahmed Mandhari, ha assenyalat que, entre el 7 d'octubre i el 28 de novembre, l'OMS ha registrat "una xifra sense precedents d'atacs contra l'atenció sanitària" a Gaza: un total de 203 agressions contra hospitals, ambulàncies, subministraments mèdics i detencions de treballadors sanitaris.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut