Troben dos cossos i donen per morts els 4 desapareguts per la caiguda del pont de Baltimore

Les autoritats de Baltimore, als Estats Units, se centren en la recerca d'almenys quatre cossos que encara no s'han pogut recuperar

Actualitzat

Les autoritats de Baltimore han perdut l'esperança de trobar amb vida les víctimes de l'accident del vaixell contra el gran pont al port de la ciutat i han suspès les operacions de rescat.

Aquest dimecres a la nit han trobat els cadàvers de dos dels desapareguts, que eren dins furgoneta que va caure a l'aigua. Encara en quedarien quatre més que no s'han pogut trobar, però les autoritats també els donen per morts.

Tots sis eren treballadors de la construcció que feien tasques de manteniment quan el mercant va impactar amb el pont Francis Scott Key, que es va desplomar en qüestió de segons.

El secretari de la Policia de Maryland, Roland Butler, ha afirmat que els equips de rescat han d'aturar-se durant nit perquè les condicions a l'aigua són massa perilloses, però les embarcacions continuen pentinant la zona.

"L'últim que volem fer és ficar als bussos a l'aigua amb corrents canviants, baixes temperatures, molt mala visibilitat i amb objectes desconeguts a l'aigua".

Aquest dimecres, amb la llum del dia, els bussos de submarinistes han repès les immersions tan bon punt han millorat les condicions de temperatura i visibilitat.

Dels 8 treballadors que estaven reparant l'asfalt del pont en el moment del col·lapse i que van caure a l'aigua, només dos es van rescatar amb vida, un dels quals en estat greu.

L'accident va passar a dos quarts de dues de la matinada, hora de la costa est nord-americana.


L'impacte econòmic d'un port encallat

Baltimore és la ciutat més gran de l'estat de Maryland. El col·lapse del pont Key, inaugurat el 1977, ha bloquejat indefinidament l'accés a un dels ports més importants de la costa est dels Estats Units.

La reparació del pont trigarà mesos. La paralització del port tindrà grans conseqüències econòmiques. I és que l'activitat estarà aturada tant pel que fa al transport de mercaderies cap als Estats Units com cap a la resta del món.

El governador de Maryland, Wes Moore, va declarar l'estat d'emergència i cap vaixell pot entrar ni sortir del port.

El port de Baltimore és el més gran del país per a càrrega especialitzada: l'any 2023 van moure un rècord d'1,3 milions de tones de càrrega importada.

El tancament amenaça d'interrompre el subministrament de béns, des d'automòbils fins a carbó, així com altres productes bàsics com el sucre.

Per la seva importància, el president dels Estats Units, Joe Biden, va subratllar la necessitat de reprendre l'activitat tan aviat com es pugui: "He ordenat al meu equip moure cel i terra per reobrir el port i reconstruir el pont tan aviat com sigui humanament possible", va afirmar.

El president, a més, ha anunciat que el seu govern avançarà els fons per pagar la reconstrucció del pont.
 

Error en la propulsió del vaixell

No hi ha ferits entre els 22 membres de la tripulació del vaixell de càrrega. Tot apunta que el vaixell hauria perdut propulsió quan sortia del port. La tripulació va alertar les autoritats de la pèrdua de control de la nau, i això va permetre aturar el trànsit cap al pont, cosa que va evitar una tragèdia encara més gran.

La nau, de nom Dali, amb bandera de Singapur i 289 metres d'eslora, es va incendiar després de la col·lisió.

La policia ha descartat qualsevol intencionalitat en l'accident. Així, el comissionat de la Policia de Baltimore, Richard Worley, ha apuntat que no hi ha cap indici de terrorisme ni que el pont hagués estat atacat expressament.

També ho ha apuntat l'FBI en una roda de premsa. "No hi ha informació específica o creïble que suggereixi que aquest incident té vincles amb el terrorisme", ha assegurat l'agent Bill Delbagno.

La investigació se centra ara a analitzar el dany provocat a l'estructura del pont Key, un dels ponts d'armadura de ferro continu més llargs del món, amb dos carrils per banda. Formava part de l'autopista Interestatal 695, clau per comunicar per carretera Washington i Nova York, i per ell passaven cada dia 35.000 vehicles.

El pont Francis Scott Key en una imatge d'arxiu

El pont Francis Scott Key en una imatge d'arxiu (Wikimedia Commons)

 

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut