L'advocada Zuzana Caputová, nova presidenta d'Eslovàquia (Reuters)
L'advocada Zuzana Caputová, nova presidenta d'Eslovàquia (Reuters)
Eslovàquia

Una advocada ecologista i defensora dels drets dels homosexuals presidirà Eslovàquia

Europeista convençuda, Zuzana Caputová ha escombrat la resta de candidats amb un missatge contundent contra la corrupció política

Actualitzat

L'advocada ecologista de 45 anys Zuzana Caputová serà la primera dona a ocupar la presidència d'Eslovàquia.

Caputová, una ecologista liberal de 45 anys, ha guanyat aquest dissabte la segona volta de les eleccions presidencials eslovaques. S'ha imposat amb gairebé el 60% dels vots al candidat oficialista Maros Sefcovic, actual vicepresident de la Comissió Europea.

Europeista convençuda, Zuzana Caputová ha enlluernat els votants amb un missatge clar i contundent a favor de la justícia, la transparència i la decència a la política. Un missatge directe que l'ha portat a ser la favorita a tots els sondejos malgrat que era una completa desconeguda ara fa pocs mesos.

Sense cap experiència política però amb una oratòria brillant, Zuzana Caputová ha captivat amb la seva denúncia de la corrupció i del control que els grups mafiosos tenen a Eslovàquia. Caputová ha estat una de les figures més implicades en les denúncies per l'assassinat del periodista del portal de notícies Aktuality.sk, Ján Kuciak, quan investigava les connexions entre el poder i el crim organitzat.
 

Corrupció política i màfia

A Kuciak i a la seva parella els van assassinar a trets el febrer de 2018 a casa seva. Uns crims que la policia eslovaca va relacionar amb el treball d'investigació dels entramats mafiosos i de les seves connexions amb el govern eslovac que feia Kuciak. L'escàndol va ser majúscul: milers de persones van sortir al carrer per denunciar els fets i la crisi política va obligar a dimitir el primer ministre, Robert Fico, i tot el seu govern.

En una societat sacsejada per la connivència dels estaments de poder amb els interessos dels grups mafiosos, el missatge a favor de la transparència i l'ètica política de Zuzana Caputová ha escombrat els seus rivals.


Un nou aire a la política

Defensora del dret a l'avortament i dels col·lectius LGTBI, Caputová ha rebut el suport del germà del periodista assassinat i també d'una coneguda estrella del rock del país. Ella ha reconegut que no té experiència ni coneixements en temes de defensa o seguretat nacional, com repetidament li han retret els seus opositors.

En la primera intervenció pública un cop coneguda la seva victòria, Zuzana Caputová ha defensat una nova manera de fer política:

"L'educació en política no és una manifestació de feblesa, sinó de força."

Caputová serà la primera dona al capdavant d'aquest país centreeuropeu, membre de la Unió Europea i de l'OTAN i que fins al 1993 formava part de l'antiga Txecoslovàquia.

 

Anar al contingut