El lideratge de Johnson, en entredit

Dimissió en cadena de quatre alts càrrecs de Johnson arran del Partygate

En només 24 hores han dimitit quatre col·laboradors estrets del premier britànic, com el director de comunicació, la cap de política, el cap de gabinet i el seu secretari privat

Boris Johnson continua rebent les conseqüències de les festes amb alcohol a Downing Street en ple confinament. Després de l'informe intern que apuntava a faltes greus i manca de lideratge, ara ha estat una cadena de dimissions d'alts càrrecs del govern el que ha posat un cop més en entredit la gestió del primer ministre britànic.

I és que en només 24 hores han dimitit el director de comunicació, Jack Doyle; la cap de política, Munira Mirza; el cap de gabinet, Dan Rosenfield, i el seu secretari privat, Martin Reynolds. Reynolds era l'autor del famós correu electrònic enviat a més de cent persones per convidar-les a una festa al jardí de Downing Street: "Porteu la vostra beguda", deia el missatge.

Unes dimissions que arriben enmig de la polèmica per les festes a les quals suposadament hauria assistit Johnson durant el confinament estricte per la covid, fet que ara la policia investiga.

Però a més, arriben després de l'atac de Jonhson al cap de l'oposició, Keir Starmer, a qui ha acusat de no haver fet prou per detenir un delinqüent sexual reincident, Jimmy Savile, quan dirigia l'Oficina de Delictes Públics, en un intent de desviar l'atenció sobre el Partygate.

Col·laboradors del premier consideren que la crítica ha derivat en difamació, com el ministre de Finances de Johnson, Rishi Sunak, que ha assegurat que ell mai hauria fet aquest comentari.


Johnson no vol dimitir

Johnson no sembla, per ara, que tingui cap intenció de dimitir. Durant la sessió al Parlament en què va demanar un altre cop perdó per les festes en ple confinament, no va fer cap gest en aquest sentit. I tot i que cada vegada està més acorralat per la polèmica i les dimissions polítiques, intenta mantenir el lideratge.

De fet, des de Downing Street no s'ha fet cap comentari sobre les últimes dimissions dels col·laboradors propers a Johnson. Augmenten les veus internes que demanen la seva renúncia, però el premier es manté al càrrec.

Ara caldrà veure si s'intensifiquen aquestes crítiques abans de les eleccions locals del mes de maig. Dins el Partit Conservador, Johnson té dos candidats que li poden disputar el lideratge: el ministre de Finances, Rishi Sunak, i la titular d'Exteriors, Liz Truss.

ARXIVAT A:
Boris JohnsonCovid-19Coronavirus
Anar al contingut