Diez frases clave de la declaración de Joaquim Forn
Forn respondiendo al interrogatorio en el tercer día del juicio del 'procés'

Deu frases clau de la declaració de Joaquim Forn

L'exconseller d'Interior ha defensat en el judici del procés que els Mossos van complir la legalitat durant l'1-O

Irene VaquéActualitzat

Joaquim Forn ha negat en el judici del procés que donés cap mena d'instrucció als Mossos d'Esquadra de permetre el referèndum de l'1 d'octubre. L'exconseller d'Interior, per al qual la Fiscalia demana 16 anys de presó de rebel·lió i malversació de fons públics, ha tret valor jurídic a la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Aquests són deu moments destacats del seu interrogatori:

Els Mossos i l'1-O

"Mai han rebut una ordre política meva per fer el referèndum. No hi ha cap instrucció política per part del conseller d'Interior, ni del president de la Generalitat ni de cap membre del govern que demani a la gent que incompleixi les funcions de policia judicial que tenen encomanades per adherir-se a una decisió política que ha pres el govern amb el suport del Parlament."

 

 

"Estic d'acord a fomentar i impulsar aquest referèndum, però no utilitzo els mecanismes del Departament d'Interior."

 

"Com totes les actuacions, l'actuació dels Mossos va ser millorable, però es va fer l'actuació anunciada el dia 21 de setembre, que s'havia anunciat a la magistrada i només va rebre una crítica del coordinador Pérez de los Cobos, però que en cap moment va haver-hi una sol·licitud que es modifiqués."

 

"Prioritzar la seguretat dels efectius policials com a ciutadans sobre l'eficàcia i preservar la pacífica convivència. Aquesta és una ordre emesa per la Secretaria d'Estat després de saber-se la interlocutòria de la magistrada del TSJC.

"Per tant, si hi va haver una mala actuació, des del meu punt de vista, va ser per part de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia, que no anaven en la línia del que marcava la Secretaria d'Estat."

 

 

La violència de l'1-O

"Si vol deduir que hi va haver violència generalitzada, no hi estic d'acord. Hi va haver violència en alguns punts, i en la meva opinió, per actuacions errònies d'alguns cossos de seguretat."

 

"Vam tenir una discussió elevada de to [amb Enric Millo], en la qual jo li feia una demanda molt concreta, que era que es paressin aquest tipus d'actuacions perquè generaven un problema molt gran de violència."

 

La declaració d'independència

"No es va publicar, ni al DOCG, ni tampoc al Butlletí del Parlament. (...) No hi va haver cap resolució ni cap acte administratiu en aquest sentit [d'avisar cancelleries o comunicar al govern d'Espanya la decisió]."

 

 

Els fets del 20S

"Dir que la lletrada va sortir pel terrat és fer un relat de pel·lícula. Se li va buscar una alternativa segura."

 

 

"No teníem cap informació que es volia actuar en més de 19 o 20 punts, que es farien aquest tipus d'inspeccions sense que se'ns comuniqués. Perquè si som els responsables de l'ordre públic, hagués estat més fàcil tenir coneixement d'això, i ens haguéssim estalviat algun problema."

 

Buscant diàleg

"Es va esgotar fins a l'últim moment la possibilitat de dialogar, de pactar, de buscar un consens i una sortida política a aquesta situació."

 

ARXIVAT A:
Judici procésJoaquim Forn
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut