Imatge enregistrada per mòbil mentre un grup de persones pintaven grafitis al metro
Imatge enregistrada per mòbil mentre un grup de persones pintaven grafitis al metro

Detenen 21 grafiters per danys valorats en més d'un milió d'euros en trens i metros

Se'ls atribueixen més de 200 delictes de danys pels actes vandàlics en diverses ciutats espanyoles i europees

RedaccióActualitzat

Vint-i-una persones han estat detingudes per fer grafitis en infraestructures ferroviàries amb danys materials valorats en més d'un milió d'euros

Hi ha dotze detinguts a Barcelona, dos a Vilanova i la Geltrú, tres a Tarragona i dos més a Madrid. Se'ls atribueixen més de 200 delictes de danys pels actes vandàlics a trens i metros.

L'operatiu conjunt de la Policia Nacional, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona es va posar en marxa a mitjans del 2023. Els detinguts haurien fet pintades a combois i infraestructures de tren i metro de Barcelona, metro de Bilbao i Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. 

Vint-i-un grafiters detinguts per danys valorats en més d'un milió d'euros en trens i metro
Imatge d'arxiu d'un grafiter al metro (CCMA)

Més de 200 delictes de danys a trens i metros 

Els grafiters sempre firmaven i es gravaven per compartir-ho a les xarxes socials per fer-se virals i guanyar seguidors. 

L'operació s'ha fet en dues fases: la primera per identificar els grafiters, i la segona, un cop identificats, per localitzar-los i detenir-los. 

Entre els detinguts hi ha alguns dels autors dels danys provocats el 21 de gener a les línies L4 i L2 del metro de Barcelona --que van fer interrompre la circulació d'aquestes línies-- i que també van provocar danys en el clavegueram del passeig Sant Joan.

La majoria d'investigats resideixen a Catalunya, però s'haurien desplaçat a diferents ciutats d'Espanya i fins i tot d'Europa, per fer les pintades. Se n'han acreditat actes a Copenhaguen (Dinamarca), Malmö (Suècia) i Oslo (Noruega).

Uns moviments que han dificultat la identificació dels detinguts i la seva persecució, i per això l'operatiu policial ha demanat la col·laboració de la Interpol

Pintades a l'interior de l'estació de metro de Jaume I, la nit de dissabte a diumenge
Pintades a l'interior de l'estació de metro de Jaume I (TVE)

Augment del vandalisme 

Des del 2023 s'ha registrat un augment a Catalunya dels actes vandàlics a trens i metro.

Els tres cossos policials han fet diverses operacions coordinades els darrers anys contra grups de grafiters que actuaven a totes les comunitats autònomes.

La més destacada va ser l'operació Despertar el 2021, que es va saldar amb 103 detinguts als quals s'atribuïen danys a Catalunya valorats en més de 22 milions d'euros.  

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut