Desmantellen un grup que feia estafes per "smishing": havien enviat 71.000 SMS

Els missatges incitaven a clicar en pàgines falses de bancs, empreses de telefonia, asseguradores i empreses de paqueteria i correus per aconseguir les contrasenyes de les víctimes

Actualitzat

Els Mossos han detingut un grup que estafava a través de l'anomenat "smishing", o pesca per SMS, una variant del "phishing": els delinqüents envien SMS als mòbils de les víctimes amb un enllaç que porta a pàgines web falses que suplanten bancs i companyies per obtenir-ne les dades i contrasenyes.

Els detinguts són quatre homes, d'entre 19 i 27 anys, com a presumptes autors del delicte d'estafa i pertinença a grup criminal.

Els dos que dirigien l'operació i que tenien el coneixement tècnic ja són a la presó. Els altres dos, que s'encarregaven de la logística per fer efectiva l'estafa, han quedat en llibertat amb càrrecs amb obligació de presentar-se al jutjat cada 15 dies.

El grup havia enviat, com a mínim, 71.000 SMS.

 

 

Els integrants del grup usurpaven la identitat d'entitats bancàries, empreses de telefonia, asseguradores i empreses de paqueteria i Correus i enviaven massivament SMS que advertien que es cancel·larien les claus i contrasenyes si no accedien a l'enllaç que se'ls adjuntava.

Les pàgines falses estaven allotjades en servidors de les illes Caiman.


Targeta SIM duplicada

La investigació va començar a l'octubre, quan una persona va denunciar una estafa per aquest mètode.

Els estafadors feien un duplicat de la targeta SIM de la línia mòbil, que els permetia accedir als codis de validació que els bancs envien als mòbils per confirmar una operació. A més, la víctima no se n'adonava perquè no rebia les alertes.

Sobretot feien transferències de diners i compraven mòbils de gamma alta, que s'enviaven a persones residents a Madrid, que cobraven dels estafadors a canvi de rebre els paquets.

Els agents han trobat diners en efectiu, ordinadors portàtils i mòbils de gamma alta, molts encara precintats, que s'havien comprat amb els diners de les víctimes. També han trobat documentació diversa que s'ha d'analitzar.

La investigació continua oberta amb l'objectiu de determinar l'abast de l'estafa pel que fa a les víctimes.


Consells de seguretat

Des dels Mossos d'Esquadra recomanen ser especialment prudents per evitar ser víctima d'aquest delicte:

-No respondre missatges de text de desconeguts

-No instal·lar aplicacions des de missatges de text

-No obrir cap missatge de text en cas de dubte sobre la seva seguretat i verificar-ho amb canals oficials o empreses implicades

-No clicar l'enllaç

-No facilitar cap tipus d'informació personal

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut