Destrosses que ha causat l'atac aeri durant un festival de música a Kachin (Kachin National Organization)
Destrosses que ha causat l'atac aeri durant un festival de música a Kachin (Kachin National Organization)
Kachin

Desenes de morts per un atac aeri de la junta birmana contra un festival de música

Quatre avions han bombardejat un concert de música vinculat a l'Organització per la Independència de Kachin, una regió controlada per la guerrilla kachin

RedaccióActualitzat

L'oposició a Birmània ha denunciat que un atac aeri de la junta militar ha deixat "nombrosos" morts durant un festival de música al nord del país. Entre les víctimes, artistes i molts civils

Segons el Govern d'Unitat Nacional de Birmània, quatre avions de combat de l'exèrcit han "bombardejat i atacat" un concert de música per commemorar el 62è aniversari de la fundació de l'Organització per la Independència de Kachin (KIO), una regió del nord del país controlada per l'ètnia kachin, que fa oposició al règim militar. 

Els fets han passat aquest diumenge a la nit. 

"El bombardeig ha estat intencionat. Condemnem fermament aquest atac. És un acte malvat que es pot considerar un crim de guerra", han afirmat des de KIO. 

Des del govern paral·lel del país, format majoritàriament per antics membres de la Lliga Nacional per la Democràcia, el partit de l'antiga dirigent defenestrada i Premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi, també han denunciat els fets: 

"L'exèrcit terrorista ha comès deliberadament un altre assassinat en massa amb bombardejos aeris, en tenir com a objectiu el públic d'un gran concert."

Segons els mitjans locals, hi hauria almenys uns 50 morts, la majoria civils, i una setantena de ferits. L'oposició afirma que l'exèrcit manté encerclada la zona i no els permet donar-los assistència. 

Imatges difoses per l'organització KIO a través del compte Kachin National Organization mostren les destrosses per l'atac: 


Altres imatges que circulen per les xarxes ensenyen tot de cadàvers estesos a terra. 

Representants diplomàtics de països com Espanya, Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit o Austràlia han rebutjat el bombardeig.

En un comunicat conjunt, han manifestat:

"Aquest atac subratlla la responsabilitat del règim militar per la crisi i la inestabilitat a Birmània i la regió i el seu menyspreu per l'obligació de protegir els civils i respectar els principis i normes del dret internacional humanitari". 


Els militars, al poder a Birmània des del 2021

L'exèrcit va arribar al poder amb un cop d'estat l'1 de febrer de 2021 i, des d'aleshores, ha recorregut habitualment als atacs aeris per castigar els opositors al règim militar. 

El cop militar ha causat una profunda crisi política, social i econòmica en un país immers en una guerra de guerrilles des de fa dècades, on les ONG calculen que han mort més de 2.300 persones a mans de les forces seguretat des que els militars van prendre el poder. 

L'ONU ha condemnat reiteradament la junta militar birmana per la mort de civils. 

 

ARXIVAT A:
Birmània
Anar al contingut