Netanyahu continua avançant en la idea d'executar-hi una gran ofensiva, malgrat les advertències d'un bany de sang
Netanyahu continua avançant en la idea d'executar-hi una gran ofensiva, malgrat les advertències d'un bany de sang (Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)

Desenes de morts i ferits a Rafah, al sud de Gaza, on Israel ha rescatat dos ostatges

Els dos ostatges són dos homes que es troben en bon estat de salut després de 130 dies segrestats per Hamas

RedaccióActualitzat

Com a mínim una seixantena de persones han mort i hi ha desenes de ferits pels bombardejos israelians a Rafah aquesta nit, al sud de Gaza. Tres mesquites i una quinzena de cases han estat destruïdes, segons les autoritats palestines.

Els atacs arriben després que Israel hagi anunciat una gran ofensiva militar en aquesta ciutat, on hi ha més d'1,3 milions de palestins que intenten buscar refugi. Diumenge hi va haver un altre atac, que va deixar 25 persones mortes. La població a Rafah, al sud, s'ha multiplicat per cinc en poc més de quatre mesos, viu en condicions insalubres i no té on anar.

La pressió militar d'Israel per terra, mar i aire situa la població al caire de la catàstrofe humanitària. La majoria són refugiats i desplaçats del nord de Gaza que van haver d'abandonar casa seva.

Netanyahu continua avançant en la idea d'executar-hi una gran ofensiva malgrat les advertències d'un bany de sang i quan les víctimes mortals de la guerra ja són més de 28.200. També hi ha més de 67.700 ferits.

En una entrevista a la cadena nord-americana ABC, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha avançat el disseny de l'ofensiva terrestre a gran escala contra Rafah. Assegura que estan perfilant un pla que garantirà passatges segurs per als civils.

El president dels Estats Units, Joe Biden, en una trucada telefònica, ha reclamat a Netanyahu un pla d'evacuació i l'entrada urgent d'ajuda humanitària.
 

Israel demana "la cooperació de l'ONU"

El govern de Netanyahu, aquest dilluns, ha reclamat a l'ONU que cooperi per a evacuar els civils de la ciutat, abans de la imminent ofensiva terrestre de l'exèrcit israelià contra la localitat de Rafah.

A la ciutat, hi resideixen 1,4 milions de palestins, inclosos prop d'1,2 milions desplaçats d'altres zones a causa dels atacs llençats per Israel.

El portaveu del govern israelià, Eylon Levy, ha demanat, en una compareixença de premsa, que l'ONU cooperi per evacuar civils "d'una zona de guerra en què els terroristes els intenten fer servir d'escuts humans".

"És molt lamentable que, en lloc de cooperar amb els esforços d'Israel, les agències de l'ONU hagin estat traslladant civils a bastions de Hamas i validant aquesta estratègia d'escuts humans".

Desenes de ferits pels bombardejos israelians a Rafah (Haitham Imad (Haitham Imad/EFE)

Dos ostatges alliberats

L'exèrcit israelià ha anunciat que aquesta nit hauria alliberat dos ostatges. Són dos homes de doble nacionalitat, argentina i israeliana, de 61 i 70 anys, que es troben en bon estat de salut després de gairebé 130 dies segrestats per Hamas. Tots dos van ser segrestats del quibuts Nir Yitzhak el 7 d'octubre. En un comunicat, les seves famílies han dit que estan "molt emocionades".

"Siguem seriosos i aconseguim un acord. El poble israelià necessita un acord. No ahir, no demà: avui. Volem que es faci com més aviat millor. Necessitem respirar una mica", ha dit en declaracions als mitjans de comunicació Idan Bejerano, un dels familiars dels ostatges alliberats.

És el segon rescat que aconsegueix dur a terme l'exèrcit israelià des del 7 d'octubre. La primera alliberada va ser la soldat Ori Megidish a finals d'octubre. Es calcula que encara hi ha 130 ostatges en mans de Hamas, dels quals una trentena haurien mort.

Hamas ha acusat l'exèrcit israelià de cometre una massacre durant el rescat dels dos ostatges a Rafah. Durant l'atac també haurien mort dos soldats israelians.

ARXIVAT A:
GazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut