Encara no s'han localitzat els braços i el cap de l'estàtua (Ministeri de Cultura italià)
Itàlia

Descobert un Apol·lo de 2 metres sota les aigües de les termes romanes de San Casciano

És una còpia, feta en marbre, de l'estàtua del déu Apol·lo caçant un llangardaix que va fer Praxíteles al segle IV aC

Una estàtua de marbre de gairebé dos metres d'altura que representa el déu Apol·lo jove ha aparegut en les antigues termes romanes de San Casciano, a prop de Siena.

La figura està trossejada i, de moment, només s'han pogut recuperar la part de les cames i el tronc i encara no s'han localitzat ni els braços ni el cap. Aquesta escultura és una còpia feta en marbre de l'Apol·lo Sauròcton o Apol·lo amb el llangardaix, una escultura en bronze que va fer Praxíteles, un dels més coneguts escultors clàssics, al segle IV aC.

Al costat d'aquesta escultura s'ha trobat una ofrena de pedra amb una inscripció i diversos petits estris de bronze, terracota i vidre.

Segons el director de l'excavació a les termes de San Casciano, Emanuele Mariotti, el fet que l'estàtua estigui trencada en diverses parts no és a causa d'un accident, sinó que és molt probable que la trenquessin "de forma deliberada" i després la cobrissin de terra quan es van tancar de forma definitiva les termes al segle V dC. 

Els arqueòlegs fa anys que treballen a San Casciano, a la província de Siena. Un santuari amb termes que van fundar els etruscs al segle III aC i després, durant l'imperi romà es van convertir en un monumental complex consagrat a la cura corporal i al culte als déus. El santuari tenia diversos estanys, fonts i altars i va continuar en funcionament fins al segle V dC, ja en època cristiana, quan el van clausurar i tancar amb enormes columnes de pedra.

Ara fa un any es va fer la troballa més interessant en aquest mateix punt: 24 estàtues de bronze en unes termes romanes a Itàlia datades entre el segle II aC i el segle I dC, un període important per la transició entre etruscos i romans.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut