La Bisbal / Barcelona

Desactiven l'alerta pel risc d'inundacions de rius i rieres al Baix Empordà

Protecció Civil ha desactivat aquest dimecres al vespre la fase d'alerta pel risc de desbordament de rius i rieres a la comarca del Baix Empordà. El pla Inuncat s'havia tornat a posar en marxa al matí pel temor que l'aigua acumulada a les capçaleres desbordés els cabals en arribar a la zona. Al matí ja s'han desactivat la resta d'alertes dels diferents plans d'emergència pel temporal que es va situar sobre Catalunya dissabte. En total, des de dissabte, els Bombers de la Generalitat han hagut de fer més de mil serveis relacionats amb aquests episodis d'emergència. I en alguns indrets de la Garrotxa han acumulat al llarg del pont més de 250 litres per metre quadrat.

Actualitzat
Els bombers han fet més de cent sortides durant la nit de dimarts a dimecres, sobretot concentrades a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les platges de la ciutat s'han acordonat pel perill de les onades, que han superat els quatre metres d'alçada.

Al Maresme, moltes platges han perdut, una vegada més, la sorra que s'hi havia abocat al juliol i que havia costat dos milions d'euros a la Generalitat i al govern espanyol. En alguns punts, com a Premià de Mar, les onades arribaven a tocar de la via del tren i els passos subterranis s'han inundat.

Aquest dimecres, amb la millora de les previsions meteorològiques, Protecció Civil ha desactivat l'alerta del pla Procicat per risc de l'estat del mar i per vents forts, així com l'alerta del pla Inuncat, davant la disminució de perill per inundació per pluja.

Poc després, però, s'ha tornat a activar aquesta alerta pel risc de desbordament de rius i rieres a la comarca del Baix Empordà. L'alerta s'adreça específicament als municipis de la Bisbal, Matajudaica, Fonolleres, Serra de Daró, Gualta i Castell-Platja d'Aro. Finalment, a les 8 del vespre s'ha desactivat l'alerta, després de comprovar que el cabal havia baixat a la conca del Daró i de tenir en compte les informacions de l'Agència Catalana de l'Aigua. 

També aquest dimecres al matí s'ha normalitzat el trànsit marítim amb les Illes, després que la mala mar va obligar a suspendre'l. El port de Barcelona, però, manté l'accés restringit a l'escullera i els dics a causa del fort onatge.

Des de l'inici d'aquest temporal, la matinada de diumenge, els bombers han fet 1.061 sortides, la majoria per arbres caiguts i sanejament de façanes. Al llarg d'aquests dies s'han acumulat més de 100 litres per metre quadrat en alguns indrets de la Catalunya central, el prelitoral central i el Pirineu Oriental. El rècord d'intensitat el té Vallirana, amb 45,7 litres per metre quadrat caiguts en només mitja hora, mentre que a la Garrotxa alguns observatoris han acumulat més de 250 litres per metre quadrat en tot l'episodi de temporal. 

El vent ha bufat amb ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora a Barcelona i s'han superat els 80 tant a les comarques de Barcelona com a les de Girona. 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut