Bamako

De la Vega: "Alicia Gámez està sana i estàlvia i viatja cap a Barcelona acompanyada d'un familiar"

La cooperant catalana Alicia Gámez, segrestada a Mauritània des del 29 de novembre passat, ha estat alliberada i ja viatja cap a Barcelona. Gámez ha estat traslladada en avió des de la ciutat de Gao, al nord de Mali, cap a la capital de Burkina Faso i des d'allà ha sortit cap a Barcelona. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha confirmat en roda de premsa la notícia i ha assegurat que Alicia Gámez es troba bé i viatja amb un familiar pròxim. La número 2 del govern espanyol, que ha mantingut una conversa telefònica amb la cooperant, ha afegit que no s'ha pagat cap rescat i que la prioritat ara és aconseguir l'alliberament d'Albert Vilalta i Roque Pascual, que continuen segrestats i que es troben bé de salut, segons li ha confirmat Gámez.

Actualitzat
Després de 101 dies de segrest, el calvari per a la cooperant Alicia Gámez s'ha acabat. La catalana, segrestada per Al-Qaeda al Magreb Islàmic juntament amb Albert Vilalta i Roque Pascual, ha estat alliberada. Així ho ha manifestat en roda de premsa la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, que ja ha pogut parlar amb la cooperant per via telefònica.

De la Vega ha qualificat la conversa de "breu", però "suficient" per "sentir la veu d'una persona que està bé, contenta i preocupada per la situació dels dos companys segrestats". Gámez li ha confirmat, segons ha explicat, que tots dos estan bé, encara que nerviosos i que tenen moltes ganes de ser alliberats com més aviat millor. De la Vega ha insistit que el govern espanyol concentra ara tots els esforços a aconseguir que això sigui així.

Alicia Gámez viatja en un aparell de les Forces Aèries espanyoles amb el seu germà. També els acompanya la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Soraya Rodríguez, un metge i un psicòleg, que han comprovat que el seu estat de salut és bo. El president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, rebran la cooperant aquesta tarda, cap a dos quarts de sis, a l'aeroport del Prat.

Ni rescat ni contraprestació

"No hi ha hagut cap pagament", ha assegurat De la Vega quan l'hi han preguntat els periodistes. Davant la insistència en la qüestió, a més, la vicepresidenta ha afegit que els segrestadors tampoc no havien demanat l'alliberament de presos d'Al-Qaeda. "No hi ha hagut contraprestació", ha dit, lacònica. La número 2 de l'executiu espanyol ha atribuït l'alliberament a la feina conjunta dels serveis d'informació i diplomàtics, i ha agraït la col·laboració, que ha qualificat de molt important, de "molts països de la zona".

Algunes fonts diplomàtiques apunten que juntament amb Gámez també hauria estat alliberada la ciutadana italiana Filomene Kabouree, també segrestada amb el seu marit per Al-Qaeda del Magreb Islàmic, però la vicepresidenta espanyola no ho ha volgut confirmar ni desmentir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut