Torra, durant el seu discurs d'investidura (EFE)
Torra, durant el seu discurs d'investidura (EFE)

De Felip VI a Muriel Casals, passant per Txarango: les cites del discurs de Torra

Ramon RadóActualitzat

Quim Torra ha farcit el seu discurs d'investidura amb cites de personalitats d'allò més variades. Escriptors, polítics, grups de música i fins i tot un monarca han tret el cap per la intervenció del presidenciable.

Editor i expert en temes històrics, Torra ha fet gala dels seus coneixements amb múltiples referències en els 50 minuts de discurs. Quan feia quatre minuts que era al faristol de l'hemicicle, Torra ha citat l'assagista valencià Joan Fuster per defensar la necessitat de "fer govern" com la "millor manera de refer el nostre país de l'atac del 155":

"Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres."

Ben lluny ideològicament de Fuster hi ha el rei Felip VI, que ha estat el següent personatge citat pel candidat. Torra ha recuperat les paraules que Felip de Borbó va dir el 21 d'abril del 1990 al Parlament de Catalunya, quan era príncep de Girona:

"Catalunya serà el que els catalans vulguin que sigui."

Seguidament, Torra ha recuperat una altra cita de l'actual rei, feta l'endemà a Girona:

"La ben estructurada Constitució, amb els estatuts d'autonomia i el caràcter democràtic que manifesta la societat permeten l'exposició absolutament lliure de qualsevol projecte. La democràcia expressa els seus projectes per mitjà de les urnes."

Una altra de les cites de Torra ha estat d'una cançó de Txarango:

"Ho tindrem tot i es parlarà de vida."

El grup de Sant Joan de les Abadesses canta aquest vers a la cançó "Agafant l'horitzó", que van gravar per a la campanya del referèndum de l'1 d'octubre juntament amb Gemma Humet, Aspencat, Cesk Freixas, Les Kol·lontai i Ascensa Furore.


 

La frase, però, és d'Ovidi Montllor a "Serà un dia que durarà anys" i també la va utilitzar Cesk Freixas a "Article 1.1".

Amb el mateix sentit, Torra també ha recordat el títol del llibre amb discursos i conferències d'Anna Gabriel: "I parlarem de vida".

En el moment en què defensava trobar "la via de sortida" a l'actual situació catalana "a través de la mirada dels nostres fills, neta i clara", Torra ha citat l'assaig "Por un país al alcance de los niños", del Nobel de Literatura Gabriel García Márquez:

"La inmensa energia creadora que durante siglos hemos despilfarrado en la depredación y en la violencia nos abrirá el fin la segunda oportunidad sobre la tierra que no tuvo la estirpe desgraciada de Aureliano Buendía. Por el país próspero y justo que soñamos, al alcance de los niños."

Torra també ha citat la "revolució existencial" que demanava l'últim president de Txecoslovàquia, Václav Havel:

"Infondria esperança per a la reconstrucció moral de la societat i la rehabilitació de valors com la confiança, la sinceritat, la responsabilitat i l'amor."

Fa dos anys, Torra ja va citar aquest passatge de Havel en un article a "Nació Digital".

A continuació, ha recuperat una frase del professor de Filosofia i director de la càtedra Ferrater Mora, Joan Vergés, en una entrevista el mes passat a "L'Econòmic":

"Si no hi ha riscos, és senyal que no estàs lluitant."

 

Cita al discurs d'investidura de Turull

Torra també ha fet referència a l'altre discurs d'investidura que s'ha fet aquesta legislatura, el del conseller de la Presidència cessat per l'article 155:

"Els valors que el conseller Jordi Turull ens va explicar, de pau, d'acollida, de pluralitat i de com ens revoltarem sempre contra la injustícia, la por i les amenaces..."

En aquest mateix punt, ha citat l'escriptora morta fa mig any Patrícia Gabancho i els seus quatre factors que utilitzava com a termòmetre dels principals fets de la història de Catalunya:

"Talent, projecte, lideratge i unitat"

Un altre escriptor a qui ha citat és Lluís Calvo i el seu llibre "El meridià de París":

"El llibre acaba al far de Sa Dragonera, per on passa el meridià. És una llum que encara pot guiar-nos. La llum dels drets col·lectius i la dignitat, la llum de l'esperit, de la cultura i la llibertat. Necessitem retornar de manera urgent a l'humanisme."

 

Notícia relacionada: La "Sebastiana" i les metàfores marineres del president Mas

 

Torra també ha recordat una de les frases més conegudes de l'escriptora Montserrat Roig:

"La cultura és l'opció política més revolucionària a llarg termini."

Quan ha anunciat l'impuls d'un procés constituent, el candidat a la presidència de la Generalitat ha citat el professor universitari i portaveu de Reinicia Catalunya, Jaume López:

"Un procés constituent és una oportunitat per posar en pràctica els principis fonamentals d'un règim democràtic: el poder del poble, el poder de la ciutadania en la seva màxima expressió."

Record per a Muriel Casals

Torra ha tingut un record per a Muriel Casals, a qui va succeir a la presidència d'Òmnium Cultural. Ha dit que Casals ha estat qui, fora de la seva família, més l'ha ajudat "a créixer com a persona". Torra ha citat un fragment del darrer llibre de Casals, "La fam i l'orgull":

"L'esperança és la virtut que hauríem d'estimular en els moments actuals. El nostre futur depèn, d'una banda, de la fe en el nostre país, una fe que tenim més que provada. I, de l'altra, el futur necessita que continuem practicant la virtut de la caritat, que és el que avui en diem cohesió social. Ens cal estar convençuts que el futur que desitgem i que volem compartit amb persones de passats diversos és a les nostres mans. Si tenim esperança, ara és l'hora de l'obra."

Finalment, Torra ha acabat el seu discurs amb un vers del poeta eivissenc Marià Villangómez, en el dia que fa 16 anys de la seva mort.

"Voler l'impossible, ens cal, i no que mori el desig."

El vers, que Torra ha mostrat en una postal de la Institució de les Lletres Catalanes, ha considerat que era el "millor final" que podia tenir la seva intervenció.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
Anar al contingut