Professionals sanitaris es preparen per atendre malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic (ACN / Francisco Avia - Hospital Clínic)

Repunten les morts per coronavirus a Catalunya: 479 en un dia, 201 de les quals en hospitals

La xifra total de morts a causa de la Covid-19, amb les dades de les funeràries incorporades al recompte, és de 7.576
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Un total de 479 persones han mort per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores, 201 de les quals en hospitals. Segons les dades de les funeràries, que Salut ha incorporat al recompte, la xifra total de morts a causa de la Covid-19 és de 7.576.

D'aquests, 2.015 han mort a una residència, 84 en un centre sociosanitari i 478 al domicili. De la resta no es té informació sobre el lloc de la defunció.

La xifra de morts als hospitals en les últimes 24 hores suposa més del doble de la d'aquest dimecres, quan als centres hospitalaris van morir 99 persones. Feia quinze dies, des del 2 d'abril, que la xifra de morts per Covid-19 als hospitals no era tan alta.

 

La xifra de morts per coronavirus en hospitals catalans és la més alta des del 2 d'abril

 

Pel que fa al total de morts en centres hospitalaris, amb les defuncions de les últimes hores, aquest dijous han superat les 4.000 i ja n'hi ha 4.056.

Els casos de coronavirus podrien acostar-se als 100.000

Segons la informació de la Conselleria de Salut, fins ara s'han registrat 39.736 positius de Covid-19, confirmats per una prova diagnòstica. Aquesta xifra, sumada als 59.195 casos amb símptomes i que un facultatiu ha classificat com a possible contagi, eleva a 98.931 les persones probablement contagiades amb el virus.

Respecte a les dades d'aquest dimecres, hi ha 361 nous contagis de coronavirus confirmats amb una prova diagnòstica, la xifra més baixa des de fa un mes.

 

Els positius de coronavirus diagnosticats aquest dijous són la xifra més baixa des de fa un mes

 

Per segon dia des l'inici de l'epidèmia, aquest dijous hi ha hagut més altes que nous positius confirmats. Fins ara, només havia passat el 7 d'abril.

La xifra d'altes hospitalàries de persones confirmades com a positius de la Covid-19 ja és de 18.724, 1.427 més que les que hi havia fa 24 hores.

 

Aquest dijous, la xifra d'altes hospitalàries ha superat de molt la de nous positius diagnosticats

 

Més de 2.000 morts a les residències

A les residències de gent gran, un dels punts on el coronavirus està tenint efectes més devastadors, la xifra de morts ha superat aquest dijous els 2.000.

Actualment, dels usuaris de les residències catalanes, 5.616 han estat confirmats com a positius de Covid-19. A més, hi ha 7.146 casos sospitosos.

 

Un voluntari d'Open Arms parla amb una usuària d'una residència, a punt de ser traslladada a un hospital (EFE / Quique García)

 

Un nou recompte que porta cua

Les dades d'aquest dijous també incorporen la dada total de morts per la Covid-19, sumant-hi les persones mortes en residències, centres sociosanitaris i domicilis particulars. Aquest dimecres va ser el primer dia que Salut va incorporar la informació de les funeràries i el nombre total de morts per coronavirus pràcticament es va duplicar: dels 3.756 de dimarts a 7.097.

El nou sistema de recompte ha estat motiu de disputa entre els governs català i estatal. La portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, ha acusat la Generalitat de voler "confondre" la ciutadania i provocar una sensació de "desconfiança". Per la seva banda, Quim Torra, que defensa el canvi per voluntat de "transparència", reclama que l'Estat també inclogui les dades de les funeràries.

A l'hora de donar la informació sobre els morts causats per la Covid-19, no hi ha un criteri homogeni, sinó que cada país incorpora variables diferents en el recompte.

 

Lleugera pujada de morts a l'Estat

Al conjunt de l'estat, en les últimes hores hi ha hagut un repunt tant de morts com de nous contagis. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en les últimes hores han mort 551 persones i s'han registrat 5.183 positius. Malgrat la lleugera pujada, el ministre Salvador Illa ha destacat que l'increment diari de casos ha passat del 16% a 1,5%, un fet que creu que demostra els fruits del confinament. "Anem pel bon camí", ha dit Illa.

La tendència positiva dels últims dies es nota a les urgències, on ha baixat el nombre d'ingressos i, de mica en mica, es comencen a reprendre algunes activitats programades. Les UCI de tot Catalunya estan, segons Salut, al 80% de la seva ocupació i, tot i que un possible repunt de contagis seria difícil de gestionar, s'hi respira més tranquil·litat que fa unes setmanes.

 

27.000 tests a les residències catalanes

Aquest dijous, la conselleria de Salut ha presentat les línies estratègiques del Pla d'acció i d'assistència sanitària en les residències de gent gran, un dels principals focus del coronavirus. La consellera, Alba Vergés, ha explicat que, de les 1.073 residències per a gent gran que hi ha a Catalunya, en 604 hi ha algun cas de coronavirus. Una desena d'aquests geriàtrics es troben en una situació "crítica".

Fins al 8 de maig, la Generalitat té l'objectiu de fer 27.238 tests PCR als centres amb positius o sospitosos de Covid-19. Les proves es faran tant als residents com als treballadors dels geriàtrics.

La situació a les residències catalanes continua sent molt delicada. A Sant Llorenç Savall, on hi ha hagut 25 morts, s'han fet tests a tots els residents i els treballadors. De la setantena de persones que hi viuen, 59 han donat positiu. Un altre centre molt afectat és el de Palau-solità i Plegamans, on hi ha hagut 40 morts en menys d'un mes. La Fiscalia de Sabadell ha decidit obrir una investigació per via penal sobre la seva gestió.

 

 

Dubtes sobre l'estiu a l'escola

L'endemà que s'anunciés que el curs escolar acabarà al juny i que al juliol hi haurà activitats de reforç, les entitats de lleure Fundesplai i Pere Tarrés han reclamat a la Generalitat que es garanteixi que cap alumne es quedi sense casal a l'estiu. A més, organitzacions com la Fundació Bofill i Save the Children demanen una oferta de lleure i educativa amb la implicació dels centres i que hi puguin participar mestres a títol voluntari.

Per la seva banda, la FaPaC vol que el curs que ve comenci l'1 de setembre per compensar el confinament. Un confinament que pot comportar una mica més de desgast i, fins i tot, un punt d'ansietat en els infants. En general, però, els infants i adolescents s'han adaptat bé a aquesta nova situació, segons la Societat Catalana de Pediatria.

 

Un metge d'atenció primària de Lleida, amb un equip de protecció contra el coronavirus (ACN)

 

Encallada la renda mínima

La posada en marxa de la renda mínima vital, anunciada per al maig aquest dimecres des del govern espanyol, es troba encallada. La gestió comunicativa de la iniciativa ha generat certes tensions entre el PSOE i Unides Podem. Des de la vicepresidència social de l'executiu, encapçalada per Pablo Iglesias, es va assenyalar aquest dijous com el dia per presentar-la.

Aquest dijous, però, no hi ha hagut cap presentació i el ministre encarregat d'anunciar-la, el d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha dit que se'n va assabentar per la premsa. La portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, ha assenyalat que la renda mínima se sabrà "aproximadament" al maig.

 

 

La lluita contra les notícies falses

La crisi del coronavirus ha generat centenars de notícies falses, que s'escampen a través de les xarxes socials. Facebook ha anunciat que incrementa el combat contra aquestes "fake news" i avisarà els usuaris que hagin vist o compartit notícies falses sobre la Covid-19. Fins ara, la xarxa social esborrava les notícies falses sobre el virus.

 

Facebook vol combatre la desinformació sobre la Covid-19 (Reuters / Dado Rubic)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut