Torra defensa la "transparència" del nou recompte de morts i insta les autonomies a aplicar-lo

També ha carregat contra Pedro Sánchez per haver-li pres les competències de salut en plena pandèmia

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que el nou criteri per comptar els casos i les víctimes mortals de coronavirus a Catalunya --un nou recompte que ha fet que pràcticament es dupliqui la xifra de morts-- ofereix "molta més transparència".

En una compareixença davant de mitjans internacionals per donar compte de la gestió del govern arran de la pandèmia, Torra ha assegurat:

"Som un govern transparent i creiem que els ciutadans ho han de saber tot. Fins ahir no va ser possible. Tot plegat ens ofereix possibilitats més altes de saber en quina situació ens trobem i cap a on hem d'anar. Desitgem que la resta de comunitats autònomes facin el mateix."


El president de la Generalitat s'ha mostrat partidari d'unificar els sistemes de recompte per poder tenir una visió global de la pandèmia al món. De fet, Torra, davant les preguntes de periodistes de mitjans internacionals, ha subratllat que estaria bé que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assumís aquesta manera de comptar les víctimes i afectats del Covid-19.


"L'Alemanya descentralitzada té la mortalitat més baixa d'Europa"

Torra també ha carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez, per haver-li pres les competències de salut a Catalunya arran de la crisi del coronavirus, un moment, per a Torra, "molt delicat".

"Després de 37 anys, hem perdut la nostra autonomia en la salut i en altres qüestions, en un període molt delicat."

"Podeu imaginar que Alemanya suspengués l'autoritat dels lands enmig de la crisi del coronavirus?", s'ha preguntat, i hi ha afegit que "l'Alemanya descentralitzada té la mortalitat més baixa d'Europa".

Torra ha assegurat que ningú els va avisar de la pèrdua de competències i que no han rebut resposta a les múltiples demandes i peticions que han fet a l'executiu espanyol.

"No se'ns ha escoltat, no crec que sigui la manera de buscar cooperació ni de buscar els pactes de La Moncloa."

Torra ha assegurat que treballa intensament amb els consellers del seu govern "per veure el futur i preparar resultats en termes de recuperació i per reduir l'augment de la pandèmia".

El president ha demanat compartir esforços financers a Europa. Segons Torra, l'Eurogrup ha fet els primers passos "però la injecció d'efectiu a les butxaques encara s'espera i seria l'inici de la solidaritat europea".

Torra, davant la pregunta de l'agència austríaca de notícies sobre si creu que una Catalunya independent hauria gestionat més bé la crisi del coronavirus, ha afirmat que "els estats petits o més descentralitzats són els que han respost més bé a la pandèmia. Aquí hi ha hagut recentralització."

Davant la insistència d'algun mitjà present a la roda de premsa, Torra ha reiterat que des del govern han donat suport a Pedro Sánchez en tot allò relacionat amb la decisió del confinament, però que també han hagut de reclamar l'atenció de la Unió Europea, ja que se'ls ha reduït "a un òrgan administratiu" i que se'ls ha de "permetre discrepar".


Convocatòria d'eleccions?

Sobre una possible convocatòria d'eleccions, Torra ha dit que en aquests moments el govern està centrat en aquesta crisi i que ningú entendria que s'hi fixés una data.

"Ara hem de focalitzar els esforços a superar la pandèmia."

Un cop s'hagi superat la pandèmia, Torra espera que el món que en surti serà "més democràtic"; que "els valors del New Green Deal" hauran de ser respectats i que Catalunya s'erigirà com una de les regions més potents en l'àmbit de la tecnologia.

Torra ha defensat tenir els valors europeus de la justícia social i que la possibilitat de configurar un nou món posterior a la pandèmia és una oportunitat perquè els nostres fills puguin viure en un món on se sàpiga tractar les epidèmies i reconèixer el talent.

ARXIVAT A:
Quim TorraSalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut