Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, al Congrés aquest dimecres (EFE/Ballesteros)
Iglesias va informar que havia pactat amb Sánchez que la renda mínima s'aplicaria al maig (EFE/Ballesteros)
Madrid

La renda mínima vital: encallada, sense concreció i motiu de tensió política

El ministre de Seguretat Social diu que s'ha assabentat per la premsa que l'havia de presentar aquest dijous, mentre que Iglesias admet que es podria haver comunicat millor

RedaccióActualitzat

Cap concreció sobre l'ingrés mínim vital l'endemà que, des del govern espanyol, es comuniqués que s'activaria al maig. La posada en marxa d'aquesta prestació, una de les mesures estrella de la legislatura, ha evidenciat una certa tensió entre els socis de govern, el PSOE i Unides Podem, com a mínim en la gestió comunicativa. 

Des de la vicepresidència segona del govern espanyol, que ocupa Pablo Iglesias, es va informar que es presentaria aquest dijous, però no ha estat el cas. I, de fet, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat que s'havia assabentat per la premsa, aquest mateix dijous, que havia de fer una compareixença. 

 

 

En declaracions a la Cadena Ser, Escrivá ha explicat que encara tenen "algun serrell" pendent: 

"Hem de tancar alguna cosa, algun serrell, que significa tenir una norma que puguem portar al consell de ministres. Quan tinguem aquesta dada tancada, amb seguretat, l'anunciarem."

I el cas és que, a l'agenda oficial dels ministeris, no hi ha aparegut en cap moment la compareixença informativa que des del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 es va comunicar als periodistes. 

 

 

Al mateix temps, en una entrevista a la Sexta, Pablo Iglesias ha admès que la comunicació no ha estat la ideal: 

"Crec que, en aquest cas, la comunicació la podríem haver fet millor. Crec que el més raonable seria que el ministre Escrivá i jo, que som els que representem els ministeris que treballem junts per tenir enllestit l'ingrés mínim vital, sortíssim a explicar un acord que és molt important i que tindrem això, al maig. També per fer callar les veus dels que treballen diàriament per sembrar dubtes sobre les divisions del govern."

Iglesias ha insistit que la renda s'aprovarà al maig perquè és el que ha acordat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. I ha comentat que el seu equip "s'hi deixarà la pell" perquè es comenci a cobrar el mateix mes de maig

El dirigent del PP, Pablo Casado, ha aprofitat l'estira-i-arronsa al govern de coalició per desmarcar-se dels Pactes de La Moncloa que reclama Sánchez. "Crec que el pacte l'ha de fer primer el govern", ha etzibat. 

 

Montero: "Aproximadament" al maig

A la tarda, la ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, s'ha limitat a dir que la renda mínima se sabrà "aproximadament" al maig i no n'ha volgut avançar res amb l'argument que no vol comentar un tema que no estigui tancat. "Hi estem treballant", ha afegit.

Segons es va informar dimecres, la renda mínima serà una prestació no individual, sinó pensada per a les llars, i es preveu que arribi a un milió de famílies, de les quals prop d'un 10% seran monoparentals. 
 

Urgència dels sindicats 

Els sindicats UGT i CCOO han reclamat a l'executiu que activi "com més aviat millor" aquesta renda per compensar els estralls econòmics de la crisi del coronavirus. I han demanat que se n'accelerin els tràmits per no deixar descoberta cap família. 

Els líders sindicals també han demanat que es busquin, dins del diàleg social ,"fórmules per mantenir els ERTO" un cop acabi l'estat d'alarma, per garantir els llocs de treball i evitar acomiadaments. 

 

 

ARXIVAT A:
PobresaEconomia de butxacaPSOEUnides PodemPedro SánchezPablo Iglesias
Anar al contingut