Porta de la seu de Convergència
Porta de la seu de Convergència (ACN)
Barcelona

Convergència anirà sola a les eleccions del 26-J i ho farà amb les seves pròpies sigles

Demòcrates per Catalunya, Reagrupament i Solidaritat Catalana rebutgen integrar-se en una llista sota les sigles de CDC

RedaccióActualitzat

Convergència Democràtica de Catalunya es presentarà sola a les eleccions generals del 26 de juny i ho farà amb les seves pròpies sigles després que hagin fracassat les converses per anar de manera conjunta amb Demòcrates per Catalunya, Reagrupament i Solidaritat Catalana per la Independència. En les eleccions del 20 de desembre, CDC es va presentar amb el nom de Democràcia i Llibertat en coalició amb Demòcrates -escissió independentista d'Unió- i Reagrupament -que també vénen d'una escissió d'ERC el 2009-.

En els seus comunicats, Demòcrates, RCat i SI han anunciat la falta d'acord, i han afirmat que, com que no hi ha pacte, no presentaran candidatura per les generals en cap de les circumscripcions. La negociació partia d'una proposta de Demòcrates, que proposava una coalició sobiranista transversal sense les sigles de partit, liderada per un independent i fins i tot havia suggerit un nom: "Junts per Catalunya".

Una opció que CDC han descartat. Des que es va saber que hi hauria noves eleccions generals, Convergència va deixar clar que s'obria a incloure persones d'altres partits en les seves llistes, però rebutjava una coalició i volia anar amb les seves sigles. De fet, la direcció convergent va decidir aparcar la denominació de Democràcia i Llibertat i recuperar les seves pròpies sigles després que, en una enquesta interna, la majoria de la militància es pronunciés a favor de mantenir el nom de Convergència en el nou partit en vies de refundació.

Demòcrates ja va descartar la setmana passada sumar-se a una coalició amb CDC si es resistia a aparcar les seves sigles, però Reagrupament, en canvi, es va mostrar obert a anar amb els convergents el 26-J sempre que CDC oferís algun gest de complicitat programàtic, com ara no tancar la porta a una via unilateral cap a la independència si l'Estat bloqueja tot acord.

Les converses, però, no han anat bé i no han pogut tancar cap acord ja que Convergència s'ha resistit a elevar les sigles i el logotip de Reagrupament al mateix nivell que CDC.

En un comunicat, Demòcrates de Catalunya ha criticat que Convergència deixi passar l'"oportunitat" per articular una llista "transversal" amb la participació d'altres forces independentistes en "un front comú per bloquejar la política espanyola".

RCat, per la seva banda, ha lamentat que CDC "no ha acceptat cap de les propostes" que se'ls ha traslladat per concórrer en coalició. "Des de Reagrupament constatem la situació de bloqueig de CDC a causa del seu procés de refundació, situació que ha impossibilitat qualsevol tracte ambiciós", ha conclòs.

SI, en canvi, ha decidit no presentar-se després de sotmetre el pacte a una consulta entre la seva militància, i ha lamentat que ni CDC ara, ni ERC al seu moment hagin volgut una coalició "àmplia" per a les generals.

Anar al contingut