Evo Morales en el vídeo en què anuncia la renúncia a la presidència de Bolívia (Reuters)
Evo Morales en el vídeo en què anuncia la renúncia a la presidència de Bolívia (Reuters)
Bolívia

Evo Morales accepta l'oferta d'asil polític de Mèxic

Nicolás Maduro, José Mujica i el govern cubà denuncien un "cop d'estat" encobert i Donald Trump celebra el que veu com un "avís important per a altres règims il·legítims" de l'Amèrica del Sud

Actualitzat

Evo Morales, el fins ahir president de Bolívia, ha acceptat l'oferta d'asil polític que li ha fet el govern mexicà.

Ha estat el ministre d'Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, qui ha anunciat aquest dilluns que acabava de parlar amb Evo Morales i que aquest li havia demanat formalment asil a Mèxic.

Evo Morales va anunciar diumenge, en un vídeo enviat des d'un lloc sense determinar, la seva renúncia a la presidència després de 14 anys en el càrrec. Al seu costat, el vicepresident Álvaro García Linera també renunciava al càrrec.

Bolívia passa per una situació de crisi política i social des que es van conèixer els resultats de les eleccions generals del 20 d'octubre. Després del triomf de Morales en aquests comicis, les protestes han tornat als carrers de Bolívia per denunciar una manipulació en els resultats.

La renúncia de Morales arribava després que el cap del comandament militar de les forces armades de Bolívia, Williams Kaliman, li "suggerís" que abandonés el càrrec. El màxim representant de l'exèrcit bolivià recomanava Morales deixar el càrrec davant "l'escalada del conflicte que viu el país".

En el seu comiat, Evo Morales va demanar als líders opositors Carlos Mesa i Luis Fernando Camacho, als que acusa d'instar un cop d'Estat, que "deixin de maltractar els bolivians". Morales va justificar la seva renúncia per propiciar "una pacificació" de Bolívia i va demanar "que torni la pau social".

Manifestació en suport a Evo Morales a Buenos Aires (Reuters)

Poc després de l'anunci d'Evo Morales, alguns líders polítics llatinoamericans van denunciar un "cop d'estat encobert" a Bolívia. El govern cubà, aliat tradicional del dirigent socialista, ha manifestat la seva "solidaritat amb el germà president Evo Morales, protagonista i símbol de la reivindicació dels pobles indígenes d'Amèrica". El president veneçolà, Nicolás Maduro, també ha condemnat el cop d'Estat a Bolívia.

El canceller mexicà, Marcelo Ebrard, també va parlar de cop d'estat des del primer moment i es va afanyar a oferir el seu país com a refugi a Evo Morales:

 


L'expresident de l'Uruguai José Mujica ha dit que la marxa de Morales és un cop d'estat que es justifica perquè és un país molt ric en matèries primeres i adverteix dels interessos econòmics que s'amaguen darrera les declaracions dels militars:

"Hi ha un ultimàtum de l'Exèrcit que diu que ha de marxar sí o sí. I la policia a les casernes, punt. Com se'n diu, d'això?"

El president nord-americà, Donald Trump, ha celebrat la dimissió forçada d'Evo Morales i la veu com un "avís important" per a altres "règims il·legítims" de l'Amèrica del Sud:

"Els Estats Units aplaudeixen el poble bolivià per exigir la llibertat i saluden l'exèrcit bolivià per haver respectat el seu deure de protegir no un home sinó la Constitució de tot un país. Aquest és un clar senyal per als règims il·legítims de Veneçuela i Nicaragua que la democràcia i la voluntat d'un poble sempre triomfaran."

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Evo MoralesBolívia Mèxic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut