Confirmen el primer cas de la variant òmicron del coronavirus a Espanya

Es tracta d'un viatger provinent de Sud-àfrica, segons ha comunicat l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid

Actualitzat

Primer cas confirmat de la variant òmicron del coronavirus a Espanya. Ho ha comunicat aquest dilluns l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, que ha informat que es tracta d'un viatger procedent de Sud-àfrica:

El laboratori ha informat que el pacient es troba bé i que la seqüenciació del virus s'ha pogut obtenir el mateix dia gràcies a un procediment "ultraràpid".

A Catalunya, mentrestant, s'analitzen dos casos sospistosos. Són de viatgers procedents de Sud-àfrica i aquest dimarts se sabrà si s'han infectat amb l'òmicron.

 

El positiu es va detectar a Barajas

Segons la Comunitat de Madrid, el primer cas confirmat és el d'una persona de 51 anys que va tornar de Sud-àfrica el 28 de novembre, prèvia escala a Amsterdam, amb símptomes lleus.

Ara està aïllat per la quarantena i Salut Pública fa vigilància dels contactes estrets que va tenir en el vol que va aterrar a Madrid procedent de la capital dels Països Baixos.

El positiu es va detectar en un cribratge amb test d'antígens a l'aeroport de Barajas.

L'òmicron, considerada variant preocupant per l'OMS

Aquesta nova variant es va detectar a Sud-àfrica. Oficialment, es va anunciar el 24 de novembre. I aquest divendres l'OMS li va donar el nom d'òmicron i la va qualificar de variant preocupant.

Aquest dilluns, en un comunicat, l'Organització Mundial de la Salut ha anunciat als 194 països membres que "la probabilitat que la variant òmicron s'escapi a nivell mundial és alta. I això pot tenir conseqüències greus segons diversos factors, com ara a quins llocs hi hagi brots".

En el mateix comunicat, l'OMS destaca que amb aquesta nova variant sembla que hi ha un risc més elevat de reinfecció, però que la informació que es té encara és limitada.

Portugal i França han anunciat, respectivament, 13 i 8 possibles casos d'infecció per la nova variant del coronavirus. S'afegeixen així als anunciats a Bèlgica -el primer de tots a Europa-, Itàlia, Alemanya i el Regne Unit. A més, a Alemanya, Txèquia i els Països Baixos hi ha possibles casos pendents de confirmació.

En total, gairebé mig centenar de països han detectat la variant òmicron.

En declaracions al "Tot es mou" de TV3, Roger Paredes, cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, ha admès que és possible que hi hagi transmissió comunitària de l'òmicron i ha dit que el que cal, més que tancar fronteres, és que la vacunació arribi arreu.

 

Quarantena obligatòria per a viatgers del con sud d'Àfrica

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts mesures per blindar-se contra aquesta variant, com ara la restricció dels vols des de Sud-àfrica i Botswana, que s'afegiran a la quarantena que s'exigeix als viatgers procedents del con sud d'Àfrica.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dilluns una ordre del Ministeri de Sanitat que obliga a fer un aïllament de 10 dies als viatgers que arribin des de Sud-àfrica, Botswana, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Swazilàndia i Zimbàbue.

La quarantena es podrà escurçar si, al setè dia, la PCR surt negativa.

Aquesta mesura entra en vigor aquest mateix dilluns i per un termini inicial de 14 dies, que es podrà prorrogar si es manten les circumstàncies actuals.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Salut
Anar al contingut