Cristina Fernández de Kirchner durant un míting a Buenos Aires el mes passat (Reuters / Agustin Marcarian)
Cristina Fernández de Kirchner durant un míting a Buenos Aires el mes passat (Reuters / Agustin Marcarian)
Buenos Aires

Condemnen a 6 anys de presó Cristina Fernández de Kirchner, vicepresidenta argentina

El tribunal també ha condemnat l'expresidenta del país a una pena d'inhabilitació perpètua per exercir càrrecs públics

Redacció / AgènciesActualitzat

L'actual vicepresidenta argentina, Cristina Fernández, ha estat condemnada a sis anys de presó en el judici per irregularitats en la concessió d'obres viàries durant els governs kirchneristes, que van governar el país entre 2003 i 2015.

En la sentència, el tribunal també ha condemnat la vicepresidenta a una pena d'inhabilitació perpètua per exercir càrrecs públics.

El judici contra Cristina Fernández, que va presidir l'Argentina entre 2007 i 2015, va començar el maig de 2019 i ha tensionat la vida política, econòmica i social de l'Argentina.

El punt àlgid d'aquesta tensió va arribar quan, el setembre passat, un home va disparar a Fernández amb una pistola a boca de canó. La vicepresidenta va sortir il·lesa de l'intent d'assassinat.

Durant tot el procés, Fernández ha negat els fets i ha denunciat que era víctima d'una conxorxa entre els sectors conservadors del país i part del poder judicial.

Cristina Fernández saluda en sortir de casa, hores abans de saber-se la decisió del tribunal
Cristina Fernández saluda en sortir de casa, hores abans de saber-se la decisió del tribunal (EFE / Enrique García Medina)

Una pena inferior als 12 anys que demanava la Fiscalia

El procés jutjava irregularitats en la concessió de 51 obres públiques a empreses del constructor Lázaro Báez durant els governs de Néstor Kirchner (2003-2007) i Cristina Fernández (2007-2015).

Els jutges han considerat Cristina Fernández culpable del delicte d'administració fraudulenta de fons públics, però l'han absolt dels càrrecs de presumpta associació il·lícita.

És per això que la pena en la denominada "causa Vialidad" ha estat menor als 12 anys que va sol·licitar la Fiscalia en els al·legats finals del procés, el mes d'agost passat.

El tribunal oral també ha ordenat decomissar els efectes del delicte, que consisteixen en una suma de 84.835 milions de pesos, uns 478 milions d'euros.

L'expresidenta, que en principi té immunitat fins al desembre de 2023 pel seu càrrec a l'executiu, té dret a recórrer la sentència en tribunals superiors.

Cristina Fernández, en un miting a l'estadi Diego Armando Maradona de La Plata, a Buenos Aires
Cristina Fernández en un míting a l'estadi Diego Armando Maradona de La Plata, a Buenos Aires (Reuters / Agustin Marcarian)

Fernández atribueix la condemna a la "màfia judicial paraestatal"

Just després que se sabés la condemna, l'expresidenta argentina ha reaccionat en una intervenció telemàtica des del seu despatx al Senat. La vicepresidenta argentina ha tornat a dir que la sentència "estava escrita" i que ella ha estat l'objectiu d'una "màfia":

"Això és un estat paral·lel i màfia, màfia judicial, i la confirmació de l'existència d'un sistema paraestatal, on es decideix sobre la vida, el patrimoni i la llibertat del conjunt dels argentins."

"La idea era condemnar-me com finalment han fet", ha afirmat l'expresidenta argentina, que ha tornat a reiterar la seva innocència i ha assegurat que recorrerà.

Fernández també ha dit que no tornarà a optar a cap càrrec públic i que, a partir del 10 de desembre, marxarà cap a casa: "no seré candidata a res, ni a presidenta, ni a senadora, el meu nom no sortirà a cap butlleta", ha assenyalat.

Partidaris de Cristina Fernández protesten a l'exterior del Congrés argentí
Partidaris de Cristina Fernández protesten a l'exterior del Congrés argentí (Reuters / Agustin Marcarian)

 

 

ARXIVAT A:
Argentina
Anar al contingut