L'expresidenta argentina Cristina Fernández, aquest dimarts a Buenos Aires (EFE)
L'expresidenta argentina Cristina Fernández, aquest dimarts a Buenos Aires (EFE)

La causa per corrupció contra la vicepresidenta, Cristina Fernández, tensiona l'Argentina

L'antiga cap d'estat del país sud-americà, per a qui demanen 12 anys de presó, es defensa denunciant una conxorxa en contra seu de la dreta argentina i part del poder judicial

Mai un vicepresident de l'Argentina en exercici ha estat jutjat per corrupció. I menys si abans havia estat president del país, com és el cas de Cristina Fernández de Kirchner, que va ocupar la Casa Rosada, la seu del poder executiu a Buenos Aires en dues ocasions, entre 2007 i 2015.

Sí que un exvicepresident de l'Argentina fora del poder ha estat condemnat per corrupció, Amado Boudou, que va ser número 2 del govern argentí amb Fernández de Kirchner com a cap d'estat.

Ocupar el poder i poder rebre una condemna de 12 anys de presó, encara que es pugui recorrer la sentència, és el que treu la son a la líder del kirchnerisme, la principal formació política de l'actual coalició de centre esquerra que governa l'Argentina des del 2019, amb Alberto Fernández com a president del país.


Ella assegura que és víctima d'una conxorxa entre els sectors conservadors de l'Argentina i part del poder judicial. Nega les acusacions, i tant ella com els seus advocats han alertat que no hi ha proves en contra seu.

Cristina Fernández saluda la multitud congregada a la porta del Congrés argentí
Cristina Fernández saluda la multitud congregada a la porta del Congrés argentí (EFE)

No opina el mateix el fiscal del cas, Diego Luciani, que assenyala l'excap d'estat i actual vicepresidenta com a cap d'una associació il·lícita amb l'objectiu de desviar fons d'obres públiques des del 2003 fins al 2015 per enriquiment personal.


Per a molts argentins, el fiscal Luciani és ara el "nou Nisman", en referència al fiscal Alberto Nisman, trobat mort a casa seva el 2015. Suïcidi o assassinat, encara no se sap, els fets van passar poc després de denunciar per televisió Cristina Fernández de liderar un complot contra la pàtria amb un fosc pacte amb terroristes iranians acusats de fer esclatar el 1994 un cotxe contra contra la mútua jueva AMIA, que va causar 85 morts.


Cristina Fernández de Kirchner no ha estat condemnada. El fiscal del cas li demana 12 anys de presó. El judici encara continua i la vicepresidenta pordrà exercir la defensa a partir del 5 de setembre.

Ella ha denunciat que no ha pogut declarar després de parlar el fiscal. Molts advocats penalistes asseguren que és normal, que ho podrà fer al final del judici en les darreres paraules que es concedeixen als acusats. Ella, però, denuncia censura.


Una causa que tensiona encara més l'Argentina

Més enllà, però, de si se l'ha censurat o no, el cas és que aquesta causa judicial i la petició de 12 anys de presó per part del fiscal han tensionat encara més la vida política, econòmica i social de l'Argentina, en una greu crisi.

El kirchnerisme ha sortit en tromba a defensar la vicepresidenta argentina, tant a les xarxes com en declaracions oficials i mediàtiques. I també al carrer.

En aquestes darreres hores hi ha hagut molta tensió en un xoc entre partidaris i detractors de Cristina Fernández al davant de casa seva, al barri de Recoleta de Buenos Aires. La policia ha evitat greus incidents.

Un seguidor de Cristina Fernández, amb cartells en suport a l'actual vicepresidenta argentina
Un seguidor de Cristina Fernández, amb cartells en suport a l'actual vicepresidenta argentina (EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

També el president argentí, el peronista Alberto Fernández, i els ministres del seu govern de coalició de centre esquerra, han sortit a donar suport a la vicepresidenta argentina. Ella és la líder política de la coalició de govern. "Ella mana, i el president Alberto Fernández compleix ordres", es diu i creuen molts a l'Argentina.

Culpable o no, Cristina Fernández de Kirchner, dos cops cap d'estat de l'Argentina, és una gran líder de masses, i té un nucli dur de seguidors molt gran i fort que la defensa passi el que passi.

Les eleccions presidencials a l'Argentina són l'any que ve i molts a l'Argentina volen veure Cristina Fernández com a candidata. També un cara a cara entre ella i l'expresident conservador Maurico Macri, que de moment ni ho descarta ni ho ha oficialitzat.

ARXIVAT A:
CorrupcióArgentina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut