L'assassinat del professor d'història Samuel Paty va commocionar França, fa tres anys (Europa Press/Kira Hofmann)
França

Condemnats 6 menors francesos per la mort del professor Samuel Paty, que no aniran a la presó

Entre els condemnats hi ha la nena que va mentir i va acusar el professor de castigar-la per marxar de l'aula quan volia ensenyar caricatures del profeta Mahoma

RedaccióActualitzat

Ja hi ha veredicte en el procés contra els sis menors acusats d'estar implicats en l'assassinat del professor Samuel Paty fa tres anys, un cas que va commocionar França. Els sis adolescents han estat condemnats a penes que van dels 6 als 14 mesos de presó, però no hauran d'ingressar-hi.

Els sis menors d'edat estudiaven al Collège du Bois d'Aulne, a Conflans-Sainte-Honorine, l'octubre del 2020.

El tribunal de Menors els ha condemnat aquest divendres per la seva implicació directa en la mort del professor d'història. No se'ls jutjava per terrorisme, sinó per fets de dret comú. Però sense la seva participació, en diferents graus, el professor Paty segurament encara seria viu.


No aniran a la presó

Tot i ser menors en el moment dels fets, s'enfrontaven a una pena de presó perquè a França es considera que els nens tenen edat penal a partir dels 13 anys. Finalment, i per les seves accions aquella tardor del 2020, els han condemnat a penes que van dels sis als catorze mesos de privació de llibertat. Però no hauran d'entrar a la presó perquè les penes més altes queden en suspensió i les més lleus han estat substituïdes per l'obligatorietat de portar una polsera electrònica.

El judici s'ha fet sense públic i no ha sortit a la llum el que han dit els alumnes sobre el que va passar el 2020.

D'aquí un any s'ha de fer un altre judici contra vuit acusats adults, que també estarien implicats en el cas, alguns ajudant directament l'assassí.

Una placa d'homenatge a Samuel Paty, amb una imatge seva (Bertrand Guay/Reuters)


Una mentida com a detonant

El 16 d'octubre del 2020, un noi de 18 anys va decapitar el professor d'història de l'institut de secundària Bois d'Aulne, a Conflans-Sainte-Honorine, a uns 30 quilòmetres de París. La policia va matar a trets l'autor, nascut a Moscou amb arrels txetxenes.

Samuel Paty havia estat criticat a internet per mostrar caricatures del profeta Mahoma en una classe sobre la llibertat d'expressió. Cinc alumnes haurien ajudat l'agressor a reconèixer el professor, de 47 anys. Aquests joves, que ara han estat considerats culpables, tenien 14 i 15 anys al moment de l'atac.

El detonant del delicte seria una mentida, la que va dir una alumna de 13 anys a casa quan la van expulsar de l'institut per faltes disciplinàries que no tenien res a veure amb Samuel Paty. Ella va explicar a casa que l'havien castigat per haver-se enfrontat a un professor que volia ensenyar imatges del profeta Mahoma despullat. Ella ni tan sols era a l'institut aquell dia. El tribunal de menors també la considera culpable de la mort del professor.

La mentida de la jove va fer reaccionar el seu pare, que ho va fer saber a un altre activista islamista de nom Abdelhakim Sefrioui. Ells dos formen també part de la causa i seran jutjats d'aquí un any, en aquest cas per terrorisme. Van penjar a les xarxes vídeos on desqualificaven Paty i que van portar Abdullakh Anzorov a planificar com matar-lo.

Una manifestació contra l'assassinat de Samuel Paty, l'octubre del 2020 (Europa Press)
ARXIVAT A:
FrançaEducació Terrorisme
Anar al contingut