San Francisco

Condemna històrica: l'agroquímica Monsanto haurà de pagar 289 milions a un jardiner

El cas el va denunciar un jardiner que treballava amb herbicides de la marca a qui han diagnosticat un limfoma incurable

RedaccióActualitzat

Un jurat de Califòrnia ha condemnat el gegant dels fitosanitaris Monsanto a indemnitzar amb 289 milions de dòlars un home que va denunciar la multinacional per ser la responsable del seu càncer.

El cas el va denunciar un jardiner professional de 46 anys a qui han diagnosticat un limfoma incurable. L'home havia treballat tota la vida amb herbicides de la marca i ara els metges no li donen més de dos anys de vida.

El denunciant va al·legar que la seva malaltia es deu a l'exposició prolongada a un dels productes d'aquesta firma que conté glifosat, un dels herbicides més utilitzats al món i que l'Organització Mundial de la Salut considera potencialment cancerigen.

El vicepresident de Monsanto, Scott Partridge, ha explicat que el glifosat és "un dels herbicides més estudiats del món" i que "hi ha més de 800 estudis" que ho demostren.

"El veredicte d'avui no canvia les aclaparants proves científiques ni els quaranta anys d'ús segur del glifosat a tot el món. És l'herbicida més estudiat del món. Hi ha més de 800 estudis científics publicats, mèdicament revisats, que demostren que el glifosat és segur i no causa càncer. Tots sabem que el tabac causa càncer, però el glifosat, no. És completament segur, i això s'ha demostrat durant més de quatre dècades."

Dewayne Johnson va assegurar davant del tribunal que havia fet servir sovint l'herbicida Roundup, de Monsanto, que conté glifosat, mentre va treballar de jardiner a San Francisco, i el jurat ha considerat provat que la multinacional no va advertir correctament del risc per a la salut que comportava la utilització d'aquest producte. El jardiner ha explicat que està "content de poder ajudar" i reclama que es generi "l'atenció necessària":

"He après moltes coses sobre aquest producte amb glifosat. Estic content de ser aquí per poder ajudar, perquè aquesta causa va molt més enllà del que m'ha passat a mi. Espero que generi l'atenció que cal. Vull agrair a la meva dona, als meus tres fills i a tota la meva família i amics que siguin aquí, al meu costat. Gràcies."

El jurat ha resolt que el glifosat va contribuir "considerablement" a la malaltia i que el fabricant no va advertir del perill del pesticida, tot i que la multinacional ja ha anunciat que presentarà recurs. És la primera sentència condemnatòria per l'ús d'aquest herbicida, encara que, només als Estats Units, hi ha cinc mil demandes semblants.

A Europa, els estudis sobre els efectes cancerígens d'aquest herbicida no són concloents i els diferents informes científics arriben a conclusions contradictòries. De moment, la Unió Europea ha prorrogat l'autorització del glifosat fins al 2022.

ARXIVAT A:
CàncerEstats UnitsJudicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut