EUA

Commoció als EUA després de la mort de 33 persones a Virgínia

Commoció als Estats Units després de la matança que hi ha hagut a la Universitat Tècnica de Virgínia. Trenta-tres persones, inclòs l'agressor, que s'ha acabat suïcidant, han mort en el doble tiroteig que hi hagut al campus universitari. És la pitjor massacre que hi ha hagut mai en un centre educatiu nord-americà. Al llarg de la nit s'han succeït les escenes de dol per les víctimes. Moltes pregàries les han encapçalat estudiants de la Universitat, que continuaran la vetlla al llarg del matí, quan es publicarà la llista de víctimes. El president dels Estats Units, George W. Bush, ha comparegut públicament i ha donat el condol a les famílies de les víctimes. També ha assegurat que els fets s'investigaran a fons.

Actualitzat
La pitjor matança mai viscuda en un centre educatiu nord-americà ha posat en qüestió l'actuació policial, ja que no es va desallotjar el campus durant les dues hores que van transcórrer entre el primer i el segon tiroteig. De fet, els informes inicials sobre els dos tirotejos a la Universitat Politècnica de Virgínia han deixat molts interrogants que les autoritats busquen respondre per aclarir el més cruent incident d'aquest tipus en la història dels Estats Units. En una conferència de premsa dues hores després de concloure els tirotejos, el president de la Universitat, Charles Steger, va confirmar que el nombre total de morts és de 33 persones. Entre ells, l'agressor, que, segons ha informat, es va suïcidar "sense que s'hagi produït un intercanvi de trets entre ell i la policia". Altres fonts policials han indicat que hi ha entre 15 i 30 persones ferides. Fonts mèdiques han explicat que almenys 10 dels ferits estan greus i que alguns han estat sotmesos a una intervenció quirúrgica.

Tot i que encara no s'ha determinat cap mòbil per a la massacre, la policia ha descartat la possibilitat de terrorisme. De moment, es treballa sobre la hipòtesi que una persona, amb dues armes, va ser l'única causant dels fets, encara que al llarg de la tarda d'ahir es va apuntar la possibilitat d'un segon atacant.

Mentre la policia treballa per aconseguir identificar l'agressor, també es desconeix la identitat de les víctimes mortals o dels ferits, que s'ha de donar a conèixer al llarg del dia d'avui, després que s'hagi notificat als seus familiars.

Un altre dels interrogants que estan per resoldre és el tipus d'armes que es va utilitzar, que es podrà aclarir amb els informes de balística. De moment, es creu que l'atacant hauria utilitzat dues pistoles del calibre 9 mil·límetres que no duien identificació.

Crònica d'una tragèdia

Segons ha explicat un dels testimonis dels fets a la cadena de televisió CBS, tot va començar quan un home va entrar a una classe d'alemany i va disparar immediatament a un alumne i a un professor i va continuar després amb altres universitaris. El testimoni ha explicat: "Em vaig amagar a sota d'un escritori", "hi havia entre 15 i 20 persones a classe i va disparar contra 10 o 15", ha afegit el noi, que ha resultat ferit. La policia va arribar poc després al segon pis de l'edifici i hi va trobar un home mort amb un tret al cap. Dues hores abans, a quasi un quilòmetre, en un dels dormitoris de la Universitat, havien estat assassinats dos estudiants. 

El president George W. Bush ha assenyalat que l'incident ha afectat tot el país. "Les escoles haurien de ser un lloc segur i un santuari de l'aprenentatge. Quan es viola aquest santuari, l'impacte el pateix cada aula i cada comunitat dels EUA", ha conclòs.

Tot i això, són molts els episodis de violència en centres educatius que hi ha hagut en aquest país. Un dels més coneguts és el que hi va haver a l'escola Columbine, a Colorado, fa vuit anys, on dos estudiants van matar dotze companys i un professor. Després es van suïcidar. Fins ara, la massacre més gran d'aquest tipus havia passat a la Universitat de Texas, l'any 1966, quan un home va matar trets setze estudiants.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut