Cartell que anuncia la Zona de Baixes Emissions a Sant Cugat del Vallès
Cartell que anuncia la Zona de Baixes Emissions a Sant Cugat del Vallès

Comencen les sancions a la ZBE de Sant Cugat: de 100 a 500 euros de multa

Actualitzat

Aquest dimarts han començat  les sancions de la zona de baixes emissions de Sant Cugat, que té com a objectiu reduir la contaminació ambiental i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública. Les multes seran d'entre 100 i 500 euros.

L'1 de maig va entrar en vigor l'obligatorietat de circular amb distintiu ambiental a la ciutat vallesana amb la mateixa normativa de zona de baixes emissions de Barcelona. És la primera ciutat de l'àrea metropolitana que posa restriccions a la circulació de vehicles, al marge de la capital catalana.

Segons l'Ajuntament de Sant Cugat, durant aquest període s'ha reduït el parc de vehicles contaminants matriculats a la ciutat. Ara, hi ha un 16,3% menys de vehicles sense etiqueta ambiental en comparació amb un any i mig enrere, quan es va aprovar l'ordenança per limitar la circulació. En aquest període també ha augmentat el nombre de vehicles de zero emissions.

 

Quina àrea afecta la ZBE?

Una zona de 4 quilòmetres quadrats compresa entre la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, l'avinguda de les Corts Catalanes, el carrer de Llaceres i el passeig de Valldoreix.


Quins vehicles es veuen afectats?

Els que no disposin de l'etiqueta de la  DGT (0, ECO, C i B). Com a norma general, es veuran afectats els cotxes de benzina matriculats abans del 2000, els dièsel anteriors al 2005 o 2006 i les motos prèvies al 2003. Actualment, a Sant Cugat hi ha censats 57.727 vehicles, dels quals 9.663 no tenen etiqueta.


Quan s'aplica?

De dilluns a divendres (no festius), entre les set del matí i les vuit del vespre.


Cal portar l'etiqueta?

No és obligatori, però ajuda per facilitar el control a la Policia Local.


Com seran les sancions?

De 100 a 500 euros segons el vehicle, amb recàrrec per reincidència. El control es fa a través de càmeres i un vehicle de la Policia Local amb càmera.


Quines excepcions hi ha?

Queden exempts de multa els vehicles de persones amb mobilitat reduïda, de serveis d'emergències o essencials, com un vehicle mèdic o funerari.

A part, les persones titulars dels vehicles que no tenen etiqueta, així com els vehicles estrangers, poden demanar un màxim de deu autoritzacions. Per demanar l'autorització cal fer el tràmit a l'AMB. Cada autorització costa 2 euros, tot i que hi ha bonificacions.

Les persones en tractament mèdic que necessitin desplaçar-se amb el seu vehicle per anar al metge s'han d'inscriure prèviament al web i hi han d'aportar la documentació necessària. En cas d'urgència mèdica, podran demanar el permís en un termini de tres dies des de la infracció.

Moratòria d'un any per a vehicles professionals dedicats a l'exercici de l'activitat professional de persones físiques que acreditin uns ingressos econòmics inferiors a dues vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM).

Vehicles per a persones amb malalties que els condicionen l'ús del transport públic o que hagin de fer tractaments mèdics de manera periòdica.

Proves dinàmiques en tallers: vehicles que realitzen proves de circulació en tallers mecànics autoritzats.

Tots els tràmits s'han de fer a la web de l'Àrea Metropolitana


Quines alternatives existeixen per entrar a la ciutat sense etiqueta?

A l'avinguda de Roquetes hi ha un aparcament dissuasiu per a vehicles. Des d'aquest punt, es pot agafar un autobús llançadora gratuït que connecta amb el centre. Té una freqüència de pas d'aproximadament 10 minuts. A més, Sant Cugat compta amb 8 estacions de tren (7 FGC+1 Rodalies), 11 línies d'autobús urbà, 5 línies d'autobús interurbà i prop de 50 km de carrils bici.

La intenció de l'Ajuntament i l'AMB és destinar la recaptació de les multes a impulsar polítiques de mobilitat sostenible.

La zona de baixes emissions (ZBE) es continuarà estenent per l'àrea metropolitana. Els sis municipis on es vol aplicar abans del 2023 són Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Castelldefels, Gavà i Viladecans.

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaContaminació
Anar al contingut