Les mesures per circular sense adhesiu no començaran fins a l'1 de maig

Sant Cugat estrena una ZBE com la de Barcelona per millorar la qualitat de l'aire

Hi haurà un període d'adaptació i no es començarà a multar motos i cotxes sense l'adhesiu fins a l'1 de novembre

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns és el primer dia en què és obligatori circular amb distintiu ambiental a Sant Cugat del Vallès. Una mesura que ha entrat en vigor l'1 de maig, amb la mateixa normativa de zona de baixes emissions de Barcelona.

És la primera ciutat de l'àrea metropolitana que posa restriccions a la circulació de vehicles, al marge de la capital catalana. La mesura es duu a terme per reduir la contaminació ambiental a la localitat i millorar la qualitat de l'aire i la salut pública.

Les restriccions d'accés i circulació seran per a tots aquells vehicles sense el segell ambiental de la DGT, de dilluns a divendres entre les set del matí i les vuit del vespre.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, explica que volen ser un referent de "ciutats pacífiques on es respira, es camina i es passeja".

La zona comprèn uns quatre quilòmetres quadrats: està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist Llaceres i el passeig de Valldoreix.

Zona delimitada de baixes emissions a Sant Cugat del Vallès

Hi haurà un període d'adaptació, i no es començarà a multar motos i cotxes sense l'adhesiu fins a l'1 de novembre. Per a les furgonetes, camions i autobusos, fins al maig del 2022. Les multes poden anar dels cent fins als cinc-cents euros.

El director de serveis de mobilitat sostenible de l'AMB, Carles Cunill, assegura que els beneficis en la qualitat de l'aire es notaran "immediatament" a mesura que es redueixi la circulació de vehicles.

Excepcions

Per evitar l'accés a les zones afectades en cas de no disposar de permís, s'ha creat un sistema de bus llançadora des d'un aparcament a l'avinguda de Roquetes, i se n'estudia crear un de segon a la carretera de Rubí.

Hi haurà busos llançadora des d'un aparcament a l'avinguda de Roquetes de Sant Cugat (ACN/Albert Segura Lorrio)

També s'ha previst un conjunt d'excepcions i autoritzacions, com ara la moratòria prevista per a cotxes i motos dedicats a l'exercici de l'activitat professional d'autònoms amb ingressos baixos, per a vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, o els vehicles de serveis.

També es preveuen autoritzacions per a activitats temporals, com ara obres, per als vehicles estrangers i per a aquells que necessitin permisos per accés esporàdic.

Les persones amb malalties que els condicionen l'ús del transport públic o que hagin de fer tractaments de manera periòdica també tindran una autorització de caràcter sanitari.

ARXIVAT A:
Contaminació
Anar al contingut