Com evolucionen els tumors i les metàstasis: un gran estudi genòmic en dona claus

S'ha seqüenciat el genoma complet de més de 70 tipus de càncer, el recull de més envergadura que s'ha fet mai fins ara

RedaccióActualitzat

S'ha publicat un estudi genòmic molt exhaustiu que compara les característiques genètiques dels tumors primaris i de les metàstasis. L'objectiu principal és entendre com i per què el càncer s'estén a altres òrgans i acaba sent la principal causa de mortalitat en aquesta malaltia.  

S'ha seqüenciat el genoma complet de més de 7.000 mostres de tumors, el recull de més envergadura que s'ha fet mai fins ara. 

El que han trobat és que en alguns tipus de càncer, com el de pàncrees, les diferències genètiques entre tumors primaris i metastàtics són mínimes. En canvi, en tumors com de mama o de pròstata hi ha grans diferències genòmiques. 

Cada cop som més a prop d'entendre com funciona la metàstasi i per què molt sovint no respon als tractaments que anteriorment havien curat un tumor primari. Però per comprendre'n del tot les claus encara caldrà mirar més enllà, per exemple, en les cèl·lules que envolten el tumor. 

Els dos treballs sobre la matèria s'han publicat a Nature i Nature Genetics i els ha liderat el doctor Francisco Martínez Jiménez, que ha treballat amb investigadors del Centre de Medicina Molecular de la Universitat d'Utrecht i de la Fundació Mèdica Hartwig. 

Actualment, és el cap del Grup d'Immunogenòmica Computacional del Vall d'Hebron Institut Oncològic (VHIO), des d'on explica:

"Tenim una bona fotografia genètica de les diferències entre tumors primaris i metastàtics i de la metàstasi 'per se', però ens falta comprendre quin és el rol d'aquest microambient del tumor, perquè és possible que sigui molt rellevant."
 

El doctor Francisco Martínez Jiménez, que va liderar els estudis i que ara treballa al Vall d'Hebron Institut Oncològic (VHIO)

El genoma del tumor pot respondre una altra pregunta fonamental: quines alteracions genètiques fan que el càncer es faci invisible al sistema immunitari. Han vist que són molt similars en tumors primaris i metàstasis.

"El que suggereix és que els tumors adquireixen la capacitat d'evadir el sistema immunitari molt aviat durant la seva evolució. Això és molt rellevant per comprendre com es formen, com evolucionen i quina relació tenen amb el sistema immunitari."

Aquest és un exemple de recerca feta des d'institucions públiques i, gràcies a això, ara, totes aquestes dades ara estan en obert a disposició de la comunitat científica internacional. Perquè, en aquesta fotografia tan exhaustiva, s'hi poden trobar moltes més respostes de tot el que encara desconeixem sobre el càncer.  

Els científics confien que aquests resultats permetran guiar futures investigacions i trobar noves maneres de curar el càncer.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiènciaRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut