Com demanar els nous abonaments de Renfe: són realment gratuïts?

Són personals i intransferibles, duren fins finals de 2023 i costen entre 10 i 20 euros de fiança, que es retornarà si s'han fet 16 viatges com a mínim

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Des del 24 d'agost es poden demanar els nous abonaments per a Rodalies i Mitjana Distància que va anunciar el govern espanyol aquest estiu.

Són personals, nominals i intransferibles, identificats amb el DNI de l'usuari. En un primer moment, tenien una validesa de quatre mesos --des de l'1 de setembre fins a finals d'any--, però aquest octubre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar que seguiran estant bonificats tot el 2023

Això sí, cal abonar una fiança per obtenir-los, que només es retornarà si s'ha fet un mínim de 16 viatges.

Des del setembre, també es poden adquirir els nous abonaments per als trens Avant, que tenen un descompte del 50% per als passatgers recurrents. 

La mesura anunciada pel govern espanyol al juliol busca fomentar el transport públic i reduir l'ús del vehicle privat, millorar l'economia domèstica i "disminuir la dependència energètica i la petjada de carboni".

Els abonaments es poden demanar per quatre vies: a la web de Renfe, a l'aplicació per a mòbils, a les màquines expenedores de les estacions o a les taquilles, i es poden fer servir des del dijous 1 de setembre.

Tren de Rodalies al seu pas per Montcada i Reixac (ACN/Albert Segura)

Aquests són els passos a seguir:

Com puc obtenir l'abonament?

El primer pas és registrar-se al web de renfe.com o a les aplicacions gratuïtes de Renfe i Renfe Cercanías, disponibles tant per a Android com per a Apple.

Des del 8 d'agost passat, en què es va obrir aquest procés d'inscripció, ja s'hi han registrat més de 300.000 persones a tot Espanya.

Al menú cal triar l'opció "Comprar bitllet", seleccionar l'estació d'origen/destinació habitual i la tarifa "Abonament gratuït per a viatger freqüent".

Un cop introduïdes les dades de l'usuari, es generarà un codi QR o un codi de set dígits que es guarda a la carpeta "Els meus bitllets" i que s'haurà de validar a les taquilles de les estacions o a les màquines d'autovenda per obtenir el títol físic.


Quin cost té?

La mesura està pensada per afavorir els viatges recurrents i per això s'obliga a dipositar una fiança de 10 euros per a cada abonament de rodalies i de 20 euros per als regionals.

La fiança només es retornarà si s'han fet un mínim de 16 viatges fins a finals de 2023

Si s'ha pagat amb targeta, el retorn serà automàtic quan acabi el període de vigència. Si s'ha pagat en efectiu, caldrà anar a les taquilles a demanar-lo.


Cal recollir l'abonament físic si el tinc al mòbil?

El sistema varia segons les zones, però a Catalunya sí.

L'abonament en suport físic, que no té cap cost addicional, s'obté a les màquines d'autovenda de l'estació. Allà cal validar el codi QR o els dígits obtinguts durant el registre.

Per obtenir-lo cal haver pagat, abans, la fiança.


Quina validesa té el nou abonament?

Els abonaments de Rodalies i de mitjana distància seguiran estant bonificats des d'ara fins al 31 de desembre de 2023.

L'abonament és nominal, unipersonal i intransferible, i es pot comprar fins a l'últim dia.


Quants viatges puc fer i en quins trajectes?

A Catalunya, la mesura inclou totes les línies de Rodalies i de trens regionals. Els trens Avant també tindran una subvenció del 50% del preu en els passatgers recurrents.

En el cas de Rodalies, aquest abonament és vàlid per fer viatges il·limitats entre qualsevol origen i destinació del nucli per al qual ha estat emès l'abonament (el que s'hagi triat en la selecció).

En el cas dels regionals, també permet fer viatges il·limitats, d'anada o tornada indistintament, en els trens autoritzats i entre les dues estacions del trajecte adquirit.

L'abonament també és vàlid per obtenir descomptes en alguns trens d'alta velocitat i llarga distància, però cap amb sortida o arribada a estacions de Catalunya.


Es pot obtenir més d'un abonament?

Sí, n'hi ha de diversos tipus, segons les distàncies i el tipus de tren. Són compatibles, però s'ha de fer un procés complet per a cadascun.

Renfe alerta, però, que durant el període de comercialització d'aquests abonaments gratuïts per a viatgers freqüents, se suspendrà la venda de la resta dels abonaments habituals (com els mensuals o el Bonotren de 10 viatges, per exemple).


Què faig si tinc altres títols multiviatge que havia comprat abans?

Mantindran la vigència i es podran utilitzar.

Si es fan servir durant el període dels descomptes, es podrà demanar la devolució del 50% de cada desplaçament fet durant aquests 4 mesos.

Al web de Renfe es pot trobar informació detallada sobre les diferències en l'expedició i ús d'aquest abonament segons la zona i el tren que es vulgui agafar.

 

ARXIVAT A:
Transport públicRenfeRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut