Col·locar bocaterrosa els pacients amb Covid greu en millora l'evolució

Redueix la necessitat d'intubació i el risc de mort, com demostra un estudi internacional en què han participat l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar

Xavier DuranActualitzat

Col·locar en decúbit pron, és a dir, de bocaterrosa, els pacients amb Covid greu que reben oxigenoteràpia d'alt flux degut a una insuficiència respiratòria aguda en millora l'evolució i en redueix el risc d'intubació o mort.

Així ho demostra un estudi fet a sis països en què han participat l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar. Els resultats de la recerca, coordinada per l'Hospital Universitari de Tours (França), s'han publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine.

L'oxigenoteràpia d'alt flux s'aplica quan hi ha una insuficiència respiratòria aguda greu. Des de fa més de deu anys es coneix el benefici de col·locar els pacients intubats a l'UCI de bocaterrosa per intentar millorar la respiració.

Però sobre el benefici en pacients no intubats només hi havia estudis observacionals, és a dir, que no s'havien fet, com els assaigs clínics, dividint els participants en grups per tenir en compte diversos paràmetres que podrien influir en els resultats.

A més, aquests estudis havien donat resultats contradictoris i existia entre els metges preocupació per si una millora transitòria donava una falsa sensació de seguretat i retardava mesures com la intubació.


Més de mil pacients de sis països

I per això es va plantejar aquest estudi, que descriu així un dels autors, el doctor Oriol Roca, coordinador mèdic de l'UCI de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de recerca en Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR):

"Aquesta és la primera gran recerca que analitza els beneficis d'un canvi de posició en pacients desperts i que no necessiten un respirador, és a dir, que respiren espontàniament per si mateixos, com a part del tractament en pacients Covid-19."

A l'assaig hi van participar 1.126 pacients adults ingressats entre l'abril del 2020 i el gener del 2021. Estaven en 42 centres i a més dels dos hospitals catalans n'hi havia de França, el Canadà, Mèxic, Irlanda i els Estats Units.

La meitat dels pacients formaven part del grup control i se'ls tractava amb el protocol habitual. L'altra meitat se'ls situava en decúbit pron durant almenys una hora al dia, en un mínim de dues sessions de 30 minuts, i amb una mitjana de cinc hores diàries.

Metge manipulant uns aparells al costat del malalt
Entre els pacients col·locats bocaterrosa hi va haver menys necessitat d'intubació (Vall d'Hebron)

Els resultats de l'estudi, que també té com a autor el doctor Joan R. Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital del Mar, mostren que en el grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins a 28 dies després de la inclusió a l'estudi.

En canvi, en el grup experimental aquest percentatge es reduïa fins al 40%. També ja van millorar molt tots els indicadors de respiració durant la primera sessió. La millora es mantenia en retornar a posició supina --boca enlaire.

Al mateix temps, es va observar una possible relació entre la quantitat d'hores posicionats en decúbit pron i la millora del pronòstic clínic, perquè entre els que van estar boca avall durant almenys vuit hores diàries, només el 17% dels casos van acabar en intubació o mort. El percentatge va ser del 48% entre els que hi van passar menys temps.

Evitar la intubació beneficia el pacient, perquè redueix el risc de tenir complicacions. Però també és positiu perquè redueix l'ús de respiradors, un dels equipaments amb menys disponibilitat en molts països.


Canviar la pràctica clínica

Les dades es podrien generalitzar, perquè la mostra és molt àmplia i perquè ha permès comprovar l'eficàcia del mètode durant diverses onades de la Covid en diferents països.

L'estudi conclou que l'ús d'aquesta mesura de suport és segura i molt senzilla d'aplicar i no ocasiona cap mena de cost ni un augment en la freqüència d'efectes secundaris en comparació amb el grup control. Per això, el doctor Roca considera que s'hauria d'adoptar aquesta pràctica:

"Proposem, per tant, realitzar un canvi en la pràctica clínica actual per tal d'incorporar aquest tractament com a part de la rutina mèdica per als pacients Covid-19 amb insuficiència respiratòria aguda que necessitin oxigenoteràpia d'alt flux."

Els resultats de l'estudi obren diverses perspectives de recerca, com ara l'avaluació dels beneficis a llarg termini, dels factors que afavoreixen la bona tolerància a llargues sessions en decúbit pron, dels factors que prediuen l'èxit de la tècnica i el seu estudi en altres infeccions pulmonars a més de la Covid.

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut