Sevilla

Chacón defensa un canvi de rumb i Rubalcaba un lideratge fort per assolir la secretaria general del PSOE

Els 956 delegats del PSOE escullen aquest dissabte al migdia el nou secretari general del partit, el que substituirà José Luis Rodríguez Zapatero. Els dos aspirants, Carme Chachón i Alfredo Pérez Rubalcaba, han defensat les seves opcions en els discursos finals. Rubalcaba s'ha eregit en el "líder fort" i Chacón ha promés un "canvi de rumb". Cap dels dos candidats no té prou suports per donar per guanyada la partida, però tots dos es veuen vencedors. Andalusia podria decantar la balança pel lideratge del PSOE. A partir de les dues està previst que es faci oficial el resultat de la votació i el nom del nou secretari o secretària general del PSOE.

RedaccióActualitzat
El PSOE escull el seu nou líder, que haurà de fer front a la situació de crisi que viu el partit. Els dos candidats, Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón, arriben amb les forces molt igualades i molta tensió, tanta que els equips dels dos rivals s'han acusat de joc brut. Chacón fins i tot ha dit que se sent com Messi, "esquivant puntades de peu de Pepe".

Andalusia, la federació que aporta més delegats, serà una de les claus de la victòria. En principi, la majoria de delegats de Catalunya, el País Valencià i Madrid donen suport a Chacon, mentre que el País Basc, Extremadura i Astúries donen suport a Rubalcaba. L'última paraula la tenen el prop de miler de delegats que participen al 38è congrés del PSOE que se celebra a Sevilla.

Rubalcaba, per sobre de les federacions

Abans de la votació ha estat l'hora dels discursos dels candidats. Alfredo Pérez Rubalcaba ha estat el primer a dirigir-se els delegats per mirar de convèncer els indecisos. Rubalcaba ha reivindicat el llegat de Zapatero i ha ofert un lideratge fort, no personalista i per sobre de les federacions.

En un discurs on les paraules més repetides han estat "companys i companyes", l'aspirant ha ofert un lideratge fort, però sense personalismes. Assegura que no hi haurà "rubalcabisme". També ha avisat que les federacions del partit han de tenir poder, però mai per sobre del conjunt del partit. Rubalcaba s'ha dirigit al PP, a qui ha recriminat que estigui retrocedint 30 anys, especialment en matèria social. Rubalcaba ha anat més enllà i els ha advertit que si continuen amb aquesta actitud, el PSOE es replantejarà l'acord amb la Santa Seu.

Chacón vol un "canvi de rumb"

Després de Rubalcaba ha arribat el torn de Carme Chacón. L'aspirant ha parlat d'il·lusió, però també de la "urgència" d'aixecar de nou el projecte socialista. Assegura que no es presenta per "gestionar la travessia del desert" sinó per impulsar "canvi de rumb" que els porti de nou a la victòria.

Chacón ha invocat l'esperit del 35è Congrés del PSOE, quan Zapatero es va imposar per sorpresa a Bono per només nou vots. L'aspirant ha reivindicat la gestió de l'expresident del govern espanyol, que no ha assistit al plenari ni als discursos.

Carme Chacón ha coincidit amb Rubalcaba a l'hora de carregar contra la religió. Ha reclamat un estat "laic, laic, laic" perquè, diu, "portem 30 anys aguantant".

Maragall piula que #nini

A Catalunya, es pressuposa que el suport majoritari de la federació catalana serà per a Carme Chacón. Tot i això, la seva postura contrària al pacte fiscal ha generat certes discrepàncies en alguns sectors de la delegació catalana. En aquest sentit, l'exconseller Ernest Maragall ha fet fet aquest dijous diverses piulades contràries a Carme Chacón.

Després de considerar que "molts al PSC estem a favor de ser part activa en el pacte fiscal", Maragall conclou que Chacón "no ens representa de tant PSOE com vol ser o ja és". Per això, l'exconseller afirma que la seva posició es podia resumir fent ús de l'expressió "ni-ni" amb un nou significat: "#nini: és a dir, ni Rubalcaba, ni Chacón".

Zapatero, adéu amb suports

La primera jornada del congrés, divendres, ha servit per acomiadar l'actual secretari general, José Luis Rodríguez Zapatero, que va presentar el seu informe de gestió. Els delegats van aprovar el document amb una àmplia majoria, un 91% de vots.

En el seu discurs, Zapatero ha defensat les mesures d'austeritat que el seu govern es va veure abocat a aprovar en la recta final de l'última legislatura. Ha reconegut que va trigar a acceptar la crisi, però assegura que gràcies a les dures mesures econòmiques que va prendre el maig del 2010 Espanya no està intervinguda.

Zapatero també va demanar al partit que faci oposició, però amb sentit d'estat, i ha fet una crida a la unitat interna.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut