Barcelona

Castells: "L'anunciada reforma de l'impost de successions haurà d'esperar"

A la cistella dels impostos catalans, el de successions és un dels més controvertits. Últimament ha generat un intens debat i fins i tot s'ha creat una associació que a través de la xarxa recull adhesions en contra d'aquesta taxa. Més de 5.500 persones ja s'hi han adherit i els impulsors estan recaptant diners per anunciar-se en els autobusos de les quatre capitals catalanes. En el pla polític, però, malgrat que l'actual govern havia anunciat una reforma, el conseller d'Economia veu difícil que es faci en l'any que queda de legislatura tot i que tampoc ho ha descartat definitivament.

Actualitzat
L'impost de successions, que depèn de la Generalitat, pot arribar a gravar un 30% del total de l'herència i els seus detractors el consideren un "espoli fiscal". El conseller d'Economia de la Generalitat, Antoni Castells, ha apostat per la reforma de la taxa però no per la seva eliminació, com reclamen CiU i PP.

Castells ha reconegut que tal com està configurat "provoca situacions de vegades injustes", sobretot perquè en altres comunitats s'ha eliminat, però ha considerat que "té la seva raó de ser i té un paper important des del punt de vista de la justícia social", recordant que aquest impost es manté en la majoria de països.

El programa de l'actual govern català recollia una reforma d'aquest polèmic impost però el mateix Castells ha reconegut que no creu que es pugui fer realitat en el temps que queda de legislatura, tot i això no ho ha descartat definitivament.

Anuncis rodants


Paral·lelament al debat polític, una iniciativa ciutadana advoca per l'abolició de l'impost i per ara ja ha recollit més de 5.500 signatures. A partir d'aquesta tardor l'Associació contra l'Impost de Successions visitarà diferents punts del territori per conscienciar, sensibilitzar i aconseguir més socis.

La seva reclamació, però, també es podrà veure sobre rodes ja que tenen prevista una campanya publicitària en autobusos de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. L'associació necessitava 9.000 euros per finançar aquesta iniciativa i pràcticament ja els ha aconseguit.

Des de l'associació critiquen que per heretar dins del nucli familiar més proper -cònjuges o fills- s'hagi d'abonar una gran quantitat de l'herència. Asseguren que l'impost perjudica especialment les classes mitjanes que de vegades han de renunciar a l'herència perquè no poden afrontar l'impost.

D'altra banda, les "grans fortunes" estan més protegides, diuen, ja que les herències de patrimonis empresarials estan exemptes d'un 95% de la quota per llei i els patrimonis immobiliaris "es disfressen" d'empreses o es domicilien en una altra comunitat autònoma per eludir la càrrega "abusiva" de l'impost.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut