Casado es resisteix a dimitir i repta els barons a mesurar forces en una Junta dilluns

La direcció del PP convoca per dilluns vinent la Junta Directiva Nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos

RedaccióActualitzat

Pablo Casado resisteix. Malgrat la pressió dels barons durant les últimes hores, l'encara president del PP es nega a dimitir i ha instat els barons a mesurar forces en una reunió dilluns vinent de la Junta Directiva Nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos.

Casado i la cúpula del PP s'han reunit a Génova des de les onze del matí i fins les vuit del vespre, amb un recés per dinar. La reunió del comitè de direcció ha estat tensa, amb enfrontaments sobre el paper del secretari general del partit, Teodoro García Egea, i alguns membres amenaçant amb la dimissió.

Finalment, la reunió ha acabat amb la decisió de convocar per dilluns vinent la Junta Directiva Nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos. És un òrgan format per prop de 550 persones, comptant-hi la cúpula de la formació, diputats, alcaldes i càrrecs provincials. Amb el suport de dos terços dels vots, la junta pot aprovar la convocatòria d'un congrés extraordinari.

Durant tot el dia, hi ha hagut un degoteig de líders territorials del partit instant Casado a prendre "una decisió". Gairebé tots coincideixen que l'única sortida a la crisi que viu el partit és que el líder popular presenti la dimissió.

Expectació davant la seu del PP, al carrer Génova de Madrid, on Pablo Casado està reunit amb la direcció del partit
Expectació davant la seu del PP, al carrer Génova de Madrid, on Casado s'ha reunit amb la direcció del partit (EFE / Chema Moya)


Front comú d'alguns barons

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat al president del PP que solucioni la crisi amb urgència davant "la situació de col·lapse" que viu el partit:

"Cal prendre decisions que no seran fàcils i han de ser urgents."

El president gallec creu que les decisions "han d'unir el partit" per tancar la crisi. Assegura que ha traslladat al mateix Casado la seva opinió sobre tot plegat -que no ha explicat "per lleialtat". "El president sap el que penso", ha dit en declaracions als mitjans des d'Ourense.

En les últimes hores, Feijóo ha parlat amb la presidenta autonòmica de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en el que sembla que és l'inici d'un front comú entre diversos barons territorials.

En la seva intervenció d'aquest dilluns, després d'haver parlat amb el president gallec, Ayuso ha fet servir arguments similars i ha tornat al missatge que feia setmanes enrere: "el meu lloc és Madrid", ha dit.

Feijóo reclama solucions 'urgents' a Casado
Feijóo reclama solucions "urgents" a Casado (EFE / Xoan Rey)


Ha coincidit amb la tesi de Feijóo el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha defensat en un tuit que calen "decisions dràstiques" que passin per donar la veu a la militància:

També el president en funcions de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha apostat per un congrés extraordinari del partit i una possible sortida de Casado, propostes incloses en un manifest que ha circulat entre les bases dels populars.

La líder del partit a Astúries, Teresa Mallada, s'ha sumat a les paraules de Feijóo i també ha exigit "solucions urgents" davant la crisi oberta al partit.


Segons alguns mitjans, el president de la Junta d'Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, s'hauria aliat amb els líders que demanen la sortida de Casado. El president andalús ha reclamat "diàleg" i que tant la direcció del partit com els líders territorials estiguin a l'alçada de les circumstàncies per trobar "com més aviat millor" una solució al "gravíssim problema" del PP.

Llarga reunió a Génova sense Martínez Almeida ni els barons

Mentrestant, a Génova, reunió maratoniana del comitè de direcció del partit l'endemà de la manifestació multitudinària a favor d'Isabel Díaz Ayuso en què també es reclamaven les dimissions de Casado i del seu número dos, Teodoro García Egea.

A la reunió, hi ha assistit el cercle més proper a Casado: el secretari general, Teodoro García Egea; els portaveus parlamentaris Cuca Gamarra, Javier Maroto i Dolors Montserrat, i els vicesecretaris del partit.

No hi eren, però, els barons territorials, en un moment en què augmenten les veus que consideren que només un congrés extraordinari pot posar fi a aquesta guerra.

Casado, Ayuso i Feijóo, junts en l'acte de tancament de campanya a Castells i Lleó
Casado, Ayuso i Feijóo, junts en l'acte de tancament de campanya a Castella i Lleó (Europa Press / Claudia Alba)

Qui tampoc ha anat a la reunió de Génova és el portaveu nacional i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que s'estaria plantejant deixar el seu càrrec com a portaveu nacional del PP. Dijous va comparèixer per negar el suposat espionatge a Ayuso des del consistori.

Fonts properes a l'alcalde madrileny, però, asseguren que "encara no hi ha res oficial", com informa l'agència Europa Press.

Fa temps que Almeida no s'acaba de sentir còmode en el seu doble paper com a portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid.

Segons algunes fonts, no voldria que la tasca com a portaveu eclipsés la seva gestió municipal. De fet, el moviment del seu nomenament va ser interpretat en alguns sectors com un "regal enverinat" de Casado per contrarestar la seva popularitat.

Díaz Ayuso anirà a la Fiscalia: "Ens estem dessagnant"

Mentrestant, la presidenta madrilenya, que ha reprès aquest dilluns la seva agenda oficial inaugurant una biblioteca, ha anunciat que enviarà a la Fiscalia tota la documentació sobre el contracte vinculat al seu germà.

El ple a l'Assemblea de Madrid aquest dilluns també ha de decidir, justament, si tira endavant una comissió d'investigació sobre el cas.

Ayuso també ha dit que "la situació actual és insostenible" i que la crisi del PP ha d'acabar "aviat", perquè "ens estem dessagnant".


Cinc dies de guerra en públic

Tot plegat va saltar pels aires la setmana passada, arran del contracte que el govern de Díaz Ayuso va adjudicar a una empresa vinculada al seu germà per comprar mascaretes en plena primera onada de la pandèmia, l'abril del 2020; un contracte per valor d'un milió i mig d'euros gràcies al qual, segons la mateixa Ayuso, el germà va facturar 55.850 euros.

La presidenta de la Comunitat de Madrid va acusar la direcció del PP d'espiar-la i de perpetrar un pla per desprestigiar-la, mentre que Casado li reclamava explicacions per esvair qualsevol sospita de corrupció en aquesta adjudicació. El partit, a més, li va obrir un expedient informatiu.

Ayuso reprèn aquest dilluns l'agenda institucional
Ayuso reprèn aquest dilluns l'agenda institucional (EFE / Javier Lizón)

Tots dos es van reunir divendres a Génova i semblava que la cosa es calmava quan el PP va anunciar que tancava l'expedient a Ayuso i donava per bones les seves explicacions. La presidenta les havia donat en format de comunicat el mateix divendres al migdia. Dues pàgines en què afirmava que el seu germà va cobrar els 55.850 euros de l'empresa adjudicatària per les gestions en la compra de les mascaretes, no pas com a comissió.

La manifestació d'aquest diumenge, que va reunir més de 3.000 persones segons les xifres oficials, afegeix preocupació a les files del PP per la foto d'un partit "fracturat" que deixa la protesta a les portes del PP. Algunes fonts del partit ja pensen que no n'hi ha prou amb la possible sortida de Teodoro García Egea i comencen a qüestionar el lideratge de Pablo Casado.

 

ARXIVAT A:
Isabel Díaz AyusoPablo CasadoPP
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut