L'exjutge Manuel Penalva a les portes del TSJIB (Europa Press)

Cas Cursach: el fiscal que va retirar l'acusació plorant demana presó per al jutge

La petició de penes per a Manuel Penalva, el fiscal instructor del cas i els policies que els ajudaven suma 576 anys

Redacció/Agències

La Fiscalia Anticorrupció acusa el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán, responsables de la instrucció del cas Cursach del 2015 al 2018, de detenció il·legal, revelació de secrets, prevaricació i obstrucció a la justícia, delictes pels quals demana penes de presó de més de 100 anys per a cadascú, amb una suma de gairebé 240 anys.

Es tracta d'una elevada petició que fa el mateix fiscal anticorrupció, que al final del judici va retirar plorant les acusacions als implicats i els va demanar perdó després de reconèixer que havien estat víctimes d'una injustícia. Entre d'altres, en el cas hi havia implicat el conegut empresari de l'oci nocturn balear Bartolomé Cursach.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears serà l'encarregat de jutjar el jutge i el fiscal, que van ser apartats de les seves funcions i actualment estan jubilats.


576 anys sumant-hi els policies

Penalva i Subirán van ser els principals responsables de la investigació de la presumpta trama corrupta al voltant de les activitats de l'empresari de l'oci nocturn Bartolomé Cursach i d'un grup de policies que presumptament l'afavoria, uns suposats delictes dels quals tots els acusats van ser absolts per la Audiència de Palma.

El fiscal enarregat del tram final del cas va demanar perdó als implicats en l'últma sessió del judici

A més del jutge i el fiscal, la Fiscalia Anticorrupció acusa de delictes similars quatre policies que van treballar a les seves ordres en la instrucció de la causa i en altres procediments impulsats pel mateix jutjat. En total, les penes de presó que sol·licitarà al judici l'acusació pública contra els sis processats sumen 576 anys.

A l'escrit signat pels fiscals Tomás Herranz i Fernando Bermejo hi descriuen filtracions a la premsa, detencions il·legals a funcionaris, alts càrrecs i un empresari, i pressions a detinguts i a testimonis, entre altres delictes.

Els advocats de Cursach i de la seva "mà dreta", Bartomeu Sbert, van anunciar després de comunicar-se la seva absolució que demanaran per als responsables de la instrucció elevades penes de presó i indemnitzacions milionàries.

L'empresari Bartomeu Cursach al sortir de l'Audiència Provincial de les Balears (EPTV/Issac Buj)
ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPolicialIlles Balears
Anar al contingut