Carles III, en el funeral d'Elisabet II (Reuters/Justin Setterfield)

Carles III serà coronat el 6 de maig a l'abadia de Westminster

El ritu s'ha mantingut pràcticament invariable des del segle XI i fa prop de 900 anys que té lloc a l'abadia de Westminster

Actualitzat

Carles III serà coronat rei del Regne Unit el 6 de maig del 2023, gairebé vuit mesos després de la mort de la seva mare, Elisabet II. El palau de Buckingham ha confirmat la data de la cerimònia, que tindrà lloc a l'abadia de Westminster, com ha passat des de fa gairebé 900 anys.

Al costat de Carles, de 73 anys, serà coronada també la reina consort, Camil·la, amb una litúrgia que, segons han explicat des de la residència oficial dels monarques, serà "similar, encara que més senzilla".

Carles III rebrà la corona, el ceptre i l'orbe, símbols del regnat, en un ritu oficiat per l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, que "reflectirà el paper del rei en l'actualitat i mirarà cap al futur, al mateix temps que estarà arrelat en les tradicions històriques", ha afegit Buckingham.

Carles III, acompanyant el fèretre de la reina Elisabet II (Reuters / Frank Augstein)

El monarca britànic ja va ascendir al tron de manera automàtica en morir Elisabet II, el 8 de setembre.

Un regnat més auster

Davant de l'arquebisbe Welby, s'espera que Carles III expressi el desig d'encapçalar una monarquia més austera. En l'acte, el monarca farà el jurament de regnar el Regne Unit i també els altres 14 països que el tenen com a cap d'Estat, com ara el Canadà, Nova Zelanda o Austràlia. De la seva mare va heretar una monarquia que s'estén pels cinc continents.

Al seu costat serà coronada la reina consort, Camil·la, tot i que en un acte més senzill.

Carles i Camil·la, en una visita recent a Irlanda del Nord (Roger Harris / Reuters)

S'espera que la coronació de Carles III reuneixi nombrosos caps d'estat i de govern d'arreu del món, en un dels moments més complicats per a l'economia britànica.

Carles III ja té moneda

El 30 de setembre es va fer pública la moneda amb el rostre de Carles III. N'hi haurà dues: la de 50 penics, que serà d'ús corrent, i una de commemorativa de 5 lliures. A diferència d'Elisabet II, la imatge de Carles III en les noves monedes serà sense corona.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaRegne UnitCarles III
Anar al contingut